Total brist på kunskap

Av: Robert Collin

Publicerad:

I går sa statsminister Reinfeldt många konstiga saker om Saab i Dagens Eko. Spretiga och motstridiga uttalanden som alla bottnade i total brist på kunskap.

Han sa att ryske finansmannen Vladimir Antonov inte kan släppas in i Saab förrän hans bakgrund granskats noga. Men vet inte Reinfeldt att Riksgälden, på regeringens uppdrag, granskade och godkände Antonov redan för två månader sedan?

Och Reinfeldt sa att ett företag måste kunna betala sina löner med egna medel. Ja visst, men hur ska det gå till om regeringen stoppar alla som vill investera och satsa pengar i företaget?

”Kan bli succé”

Och han sa att ett företag måste kunna sälja sina produkter med vinst. Men vad vet han om vinstmarginalen på Saabs splitternya modeller, som knappt börjat säljas än? Cadillac SRX, en tvilling till stadsjeepen 9-4X har på kort tid, och helt otippat, blivit lyxbilstillverkarens överlägset mest sålda modell i USA. 9-4X kan bli samma succé.

Det är svårt att förstå sig på hur den svenska regeringen agerat i fallet Saab. Handlar det om ren okunskap? Eller är det värre än så - vill man till varje pris röja Saab ur vägen? Och i så fall - varför?

Andra bilföretag runt om i världen som också fick problem i samband med finanskrisen blomstrar nu som aldrig förr, tack vare att regeringarna i deras länder gick in med akuta stödåtgärder direkt.

Inget betalades ut

Volvo har klarat sig tack vare att kinesiska staten gick in som storägare tillsammans med entreprenören Li Shofu, ägare till den lilla biltillverkaren Geely. För inte heller Volvo fick något stöd från regeringen. Trots utlovade stödmiljarder betalades aldrig ett enda öre ut.

Och Vladimir Antonov som brinner för det lilla bilmärket Saab duger inte. Om regeringen släppt in honom redan för ett år sedan hade Saab och näringslivet i Västsverige sett ut på ett helt annat sätt än den permanentade krisen som vi har i dag och som slungar människor mellan hopp och förtvivlan.

Har inte fått svar

I går i SVTs Aktuellt svarade Riksgäldens chef Bo Lundgren på frågan: Varför säger EIB (Europeiska Unveseringsbansken) inte ja till Antonov?

– Det undrar jag med!

Och i går skrev Vladimir Antonov ännu ett brev till näringsminister Maud Olofsson för att förhöra sig om framtiden för Saab - utan Maud.

Han har vad jag vet inte fått svar än, men sämre kan det knappast bli.

Publicerad: