Han förlorade en miljard – på en dag

Publicerad:

NYHETER

Affärsvärldens Greta Garbo såg sina vaccinaktier rasa en miljard – på en dag

Doldisen Bertil Lindkvist på näringslivstoppen föll hårt.

Han förlorade en miljard – på en dag.

Förmodligen hoppas han att botten är nådd på ett tufft år.

Bertil Lindkvist. (Arkivbild.)
Foto: Per-Olof Sännås
Bertil Lindkvist. (Arkivbild.)

Stockholmsbörsen upplevde på måndagen ett enskilt jätteras när läkemedelsbolaget Diamyd Medical föll ofattbara 85 procent. Den som föll allra hårdast var storägaren Bertil Lindkvist som enligt Sis Ägarservice äger inte mindre än en tredjedel av bolaget, uppger DI. Bolagets börsvärde rasade från 3,5 miljarder till 507 miljoner kronor när man presenterade en misslyckad diabetesstudie.

Försöker hitta diabetesvaccin

Förhoppningarna har varit höga om att bolaget ska hitta ett nytt diabetesvaccin att lansera på marknaden 2012. Diamyd skickades så sent som för ett par veckor sedan ut signalerna om att sluttesterna på sjuka människor fungerade bra.

– Det är jättetråkigt men vi var medvetna om att det var en avgörande studie, säger en besviken Peter Zerhouni, tillförordnad vd och koncernchef för Diamyd, till TT och konstaterar att det är "väldigt svår sjukdom att knäcka".

Forskat för 500 miljoner kronor

Nu finns det risk att 17 års forskning och 500 satsade miljoner har gått upp i rök, skriver DI. Detta fick aktien att störtdyka på måndagen och utförsbacken fortsatte även på tisdagen.

Det har varit ett tufft år för storägaren Bertil Lindkvist, som tidigare i år fick se sina oljeaktier dyka med 23 miljoner kronor, enligt DI och enligt TT ta emot en stämning mot Diamyd från ett amerikansk universitet och i april se bolaget göra sig av med vd Elisabeth Lindner efter meningsskiljaktigheter med styrelsen.

Publicerad: