Nyheter

Merkel och Sarkozy om finanskrisen

Av: 

Sofi Tagesson

NYHETER

Vill ha gemensam regering för euroländerna

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy har under kvällen suttit i ett möte för att diskutera det ekonomiska läget i Europa.

– Tyskland och Frankrike har en gemensam vision, säger Sarkozy.

Mötet hölls i Paris och kommer efter en vecka av turbulens på finansmarknaden. Turbulens som till stor del beror på flera europeiska länders skulder och regeringarnas ovilja att ta tag i problemen det medför.

 – Vi vill få euron att växa igen, säger Sarkozy under presskonferensen som följde efter mötet.

Föreslår gemensam euro-regering

Bland de förslag som Merkel och Sarkozy presenterade för att stabilisera ekonomin finns bland annat skatt på finansiella transaktioner.

– De tyska och franska finansministrarna kommer att lägga fram ett gemensamt förslag för europeiska institutioner på en skatt på finansiella transaktioner, sade Sarkozy.

Ett annat är ett gemensamt styre i eurozonen  – en ekonomisk regering bland de länder som har euron som valuta. Den skulle bestå av representanter från de olika medlemsländerna och ledas av EU:s ordförande Herman van Rompuy.

Merkel säger, enligt AFP, att gemensamma statsobligationer för euroländerna inte är svaret på skuldkrisen i dagsläget.

Eurozonen består av 17 medlemsländer, men Tyskland och Frankrike står tillsammans för nästan hälften av eurozonens ekonomi.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert: