Bildt: Ingen svensk militärinsats i Libyen

Av: Oisin Cantwell, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Utrikesministern välkomnar beslutet i FN:s säkerhetsråd

Utrikesminister Carl Bildt välkomnar beslutet i FN:s säkerhetsråd.

– Det är bra att detta ger möjligheter till åtgärder som går väl utöver en flygförbudszon, vilket är vad jag efterlyst, säger Carl Bildt och konstaterar att det förändrar förutsättningarna för utvecklingen i Libyen.

Någon svensk militärinsats i Libyen ser han dock inte.

– Jag välkomnar FN-resolutionen, jag stödjer den. Resolutionen går längre än bara sträcka sig till ett flygförbud, det hade inte räckt långt. Jag vill inte glorifiera krig, men detta är nödvändigt, säger Carl Bildt vid en pressträff efter dagens sammanträde i EU-nämnden.

Han sa då också att det i nuläget inte ser aktuellt ut med någon svensk militär insats.

– Det finns inget som tyder på att svenska soldater kommer bli inblandade i någon operation. Det kan hända att Nato frågar om vår hjälp, men det får vi ta ställning till då.

Anfall

I ett första skede kommer vi att se helt andra insatser för att ens kunna upprätta en flygförbudszon. Det handlar om regelrätta anfall mot Libyen, enligt Carl Bildt.

– De kan bestå i direkta insatser mot baser och förband, från luften eller sjön, säger han.

Beslutet kom vid rätt tidpunkt, med tanke på att Gaddafi återtagit flera områden i Libyen från rebellerna, anser han.

– Jag tror inte att det hade varit möjligt tidigare, då hade det bara blivit en flygförbudszon och det hade inte räckt. Det här är ett mycket skarpare beslut med mycket skarpare åtgärder, säger Carl Bildt, som har förståelse för Tysklands val att avstå från att rösta om resolutionen, med hänvisning till avsevärda risker och faror med en militär akt2ion.

Finns risker

– Det finns risker med att agera och det finns risker med att inte agera och man måste vara medveten om bägge delarna. Men min bedömning är att i det här läget är riskerna med att inte agera större.

Carl Bildts förhoppning är att Gaddafis förmåga att operera med stridsvagnar och artilleri slås ut de närmaste dagarna.

– När revolten inleddes trodde jag att Gadaffi skulle tvingas bort på en vecka, men det har visat sig att han hade större styrka än vad jag och många andra räknat med, säger Carl Bildt.

Publicerad: