”Gaddafi omringad”

Av: Anders Munck

Publicerad:
Uppdaterad:

TRIPOLI/STOCKHOLM

Kampen om Tripoli fortsätter.

Sedan 16-tiden har rebellerna belägrat två byggnader där de tror att Gaddafi och flera av hans söner gömmer sig.

Den gamla regimen hävdar att Gaddafi är fri och fortfarande leder sina styrkor.

Diktatorns förre premiärminister tror att Muammar Gaddafi kan fly Libyen – utklädd till kvinna. 

Jakten på Muammar Gaddafi kan nu gå in i ett avgörande skede. Spekulationerna om var Gaddafi befinner sig är många. Den kanske mest oväntade teorin kommer från Abdel-Salam Jalloud, som tidigare var diktatorns högra hand. Han tror att Gaddafi kan eller har flytt landet utklädd till kvinna, enligt AFP.

–  Antingen gömmer han sig i de södra delarna av Tripoli, eller så har han lämnat staden för en tid sedan, säger Jalloud.

”Nyheten sprider sig”

Rebeller tror dock att Muammar Gaddafi och flera av hans söner gömmer sig i en av två lägenhetsbyggnader som nu omges av rebelltrupper. Informationen är obekräftad, men hårda strider har pågått i området under dagen. Krypskyttar håller fortfarande stånd i byggnaderna.

Husen ligger i anslutning till högkvarteret Bab Aziziya. I närheten av högkvarteret hittade rebellerna ett stort förråd med bensin, mat och medicin som regimen gömt undan. Enligt rebelledaren Abdel Jalil hade maten räckt till att mätta en stad dubbelt så stor som Tripoli och kunnat förse hela landet med medicin under ett år.

Vid 19.30-tiden bombade Nato Abu Salim-distriktet i Tripoli, som sedan stormades av rebeller. Abu Salim är ett av få områden där Gaddafi-trupperna fortfarande står emot rebellerna.

”Befria Tripoli”

Under kvällen sände regimvänliga syriska tv-kanalen al-Uruba ett tal av Gaddafi. Det är oklart det rörde sig om en gammal inspelning.

– Libyen är till för libyer och inte utländska agenter. Vi måste stå emot de här fientliga råttorna, som kommer att besegras tack vare den väpnade kampen, sade Gaddafi i talet.

– Lämna era hem och befria Tripoli.

I går utfärdade affärsmän på rebellsidan en belöning på motsvarande över 10 miljoner kronor till den eller de som fångar Muammar Gaddafi – död eller levande. Flera mindre Nato-styrkor hjälper rebellerna med jakten efter diktatorn.

Legosoldater avrättade

Aftonbladets team i Tripoli har bevittnat hur flera inhyrda Gaddafi-trogna soldater förts bort som fångar. Deras öde är osäkert, men en frilansfotograf har under dagen tagit bilder på 30 döda och till synes avrättade legosoldater i Tripoli. Kropparna hittades på ett militärt område. Åtminstone två av dem var bakbundna.

Döda soldater, troligen avrättade rebeller, har också dumpats vid ett sjukhus i Libyens huvudstad. De var skjutna i huvudet, enligt Sky News.

Välkomnar förhandlingar

Redelledaren Abdel Jalil gör vad han kan för att få slut på kriget. Enligt Reuters kom ett uttalande från Jalil, där han ”välkomnar alla” typer av fredsförhandlingar med motståndarsidan. Samtidigt uppmanar han Gaddafitrogna att byta sida. Sent på torsdagen kom besked om att det nationella övergångsrådet nu kommer att styra från Tripoli.

Jalil sade också att kriget hittills har skördat minst 20 000 människoliv.

För Tripolis invånare är situationen kritisk. Bristen på mat är påtaglig och man fruktar Gaddafis krypskyttar.

– Gatorna är inte säkra, därför håller alla sig inomhus, säger Maram Wafa, en boende i Tripoli, till Al Jazeera.

Publicerad: