C och KD under spärren

Två av fyra regeringspartier hamnar under 4-procentsspärren

Samma dag som regeringen ska förhandla om höstbudgeten på Harpsund kom dråpslaget.

Centerpartiet och Kristdemokraterna skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag.

3,8 procent. 3,3 procent.

I senaste Synovate-mätningen hamnar både Centerpartiet och Kristdemokraterna under riksdagsspärren på 4 procent tillsammans med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Det är andra gången C och KD gör det efter valet i fjol.

Kan bli interna strider

Samtidigt som mätningen presenteras träffas regeringen på Harpsund i Sörmland för att börja förhandla om höstbudgeten.

– För flera månader sedan har regeringen sagt att partierna inom regeringen ska ges större möjlighet att profilera sig, säger Lena Mellin, samhällschef på Aftonbladet.

C höjs snart igen

Stödet för regeringens småpartier har minskat samtidigt som stödet ökat för Moderaterna. Småpartierna måste nu få gehör för sina frågor.

Lena Mellin tror att Centern har lättast att förbättra sin position framöver.

– Centern är inne i en fas med att byta partiledare. Att väljarna väljer bort Centern är inte så konstigt. De vet att Maud Olofsson är på väg ut. Så fort partiet får en ny partiledare sker höjningen automatiskt, säger Lena Mellin.

Borde avsätta Hägglund

Värre ser det ut för KD. Och partiledaren Göran Hägglund har inte gett sken av att vilja avgå som partiledare.

– Partiet har varit skakigt jättelänge. Att det klarade sig in i riksdagen förra valet var för att många stödröstade på KD, säger Lena Mellin.

Framför allt måste KD vässa sin politik om opinionssiffrorna ska höjas för partiet, tror Lena Mellin.

– Det måste det när partiet har så stora problem som KD har. Då kan man tycka att partiledaren är förbrukad och man gör en manöver för att byta ordförande, säger Lena Mellin.

”Han är dum”

Kristdemokraterna har försökt profilera sig när partiet la fram förslaget om att sänka pensionärsskatten. Sannolikheten är dock liten att Göran Hägglund får gehör för det förslaget i budgetförhandlingarna.

– Han är dum mot allmänheten med det förslaget när regeringen prioriterar arbetslinjen. De som jobbar ska inte får sänkt skatt medan de som inte gör det får sänkning. Göran Hägglund måste skärpa sig och sin politik, säger Lena Mellin.

Få tror på SD

I Synovate-mätningen ökar Moderaterna mest. Partiet ökar kraftigt med 4,5 procentenheter till 36,9 procent. Även Socialdemokraterna står starkt på 32,8 procent.

– Det beror på den internationella skuldkrisen. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg har visat på styrka så fort det blir lite kris. Då ökar förtroende för dem personligen och för Moderaterna.

Störst ras drabbar Sverigedemokraterna som minskar från 4,8 i juni till 2,9 procent. Synovates analytiker Nicklas Källebring tror det är en effekt av terrordåden i Norge i juli, då Anders Behring Breivik berömde SD, enligt TT.

– Folk tror dessutom inte på sådan partier i oros tider. De har inte stått upp för någonting och har inte den erfarenheten av politiken, säger Lena Mellin.

Tre år till nästa val

Aftonbladets samhällschef tycker ändå att vi ska ta den senaste mätningen med en nypa salt. Den har visat på stora svängningar jämfört med tidigare mätningar.

– Det har gett väldigt stora slag på mätningarna med de ekonomiska orostider och Utöja. Det är 36 stora månader kvar tills nästa val, säger Lena Mellin.

Aftonbladets bloggar

Josefin Karlsson

Publisert: