Nu släcks ljuset för glödlampan

Nästa vecka förbjuds den klassiska 60-wattslampan.

Samtidigt varnar elbranschen för prischock på de nya lågenergilamporna.

– Råvarupriserna har ökat kraftigt och det slår igenom på priset på vissa lampor, säger Magnus Frantzell, vd för branschorganisationen Belysningsbranschen.

Från och med den första september förbjuds den klara 60-wattslampan, den vanligaste glödlampan i svenska hem.

Förbudet följer EU:s avvecklingsplan för de energislukande traditionella glödtrådslamporna.

När de matta lamporna försvann för ett par år hamstrade svenskarna som aldrig förr. 

–  Det har inte varit någon bunkring att tala om den här gången. Vi har visserligen sett en liten ökning, men inte i den omfattning vi sett tidigare år, säger Manus Frantzell.

Prischock på lysrör

De gamla 60-wattarna kommer emellertid inte att försvinna från butikshyllorna över en natt. Förbudet gäller import, men butikerna får sälja slut på sina befintliga lager.

Energivinsterna är avsevärda. En vanlig glödlampa drar fem gånger mer energi än en lågenergilampa med lika mycket ljus.

Men lagom till den mörka årstiden varnar nu belysningsbranschen för att priserna på lågenergilampor är att vänta. Det har talats om 30-procentiga prishöjningar.

– Det är de sällsynta jordartsmetaller som bland annat ingår i lysrörspulver som gått upp fruktansvärt mycket, över tusen procent det senaste året, säger Magnus Frantzell.

– Det slår såpass hårt att det kommer att märkas på priserna på lysrör och lågenergilampor.

Testa hemma

Glödlampan uppfanns av amerikanen Thomas Edison 1879. Att fasa ut den efter 130 år har inte gått helt problemfritt. Många upplever ljuset från de nya alternativa lamporna som kallt och lite obehagligt.

– De gamla glödlamporna var en ren slit-och-släng-produkt. Men de nya lågenergilamporna kostar mer och håller betydligt längre, så de ska man betrakta som hemelektronik, säger Peter Bennich, belysningsexpert på Energimyndigheten.

– Mitt tips är testa lampan i butik. Och behåll kvittot så du kan testa hemma och lämna tillbaka lampan om du inte är nöjd med ljuskvalitén eller om den går sönder i förtid.

Publisert: