Karlstad i sorg: Vila i frid, änglar

Foto: tragedi Kyrkan i området där kvinnorna bodde höll öppet i går kväll för vänner som behövde någon att prata med.
NYHETER

KARLSTAD. De unga kvinnorna, 19 och 20 år, umgicks sedan barnsben och upplevde sitt livs resa tillsammans.

Saknaden efter dem i hemstaden Karlstad är enorm.

– Hon var den bästa kompis man kunde ha, säger en vän till 19-åringen.

De två kvinnorna, 19 och 20 år, växte upp tillsammans i ett område i utkanten av Karlstad. De delade flera intressen, gick på samma grundskolor och följdes åt genom hela livet.

I november förra året påbörjade de en fyra månader lång resa i Asien.

– Hon såg fram emot den här resan jättemycket och var i Norge och jobbade förra sommaren för att få ihop pengar, säger en av 19-åringens bästa vänner.

Men resan fick ett abrupt slut tidigt i går morse när kvinnorna omkom i en båtolycka vid Ha Long-bukten utanför Hanoi i Vietnam.

Kyrkan höll öppet

Deras familj och vänner befinner sig i chock och saknaden är enorm.

– Hon gjorde aldrig någon illa, sa aldrig något dumt, utan var alltid en person man kunde lita på. Att det är hon av alla människor, säger en annan vän.

Karlstad kommuns krisgrupp har aktiveras och i går kväll höll kyrkan i det område där kvinnorna bodde öppet. Flera vänner till kvinnorna besökte kyrkan under kvällen för att skriva i de minnesböcker som sedan lämnades över till deras familjer.

Den 19-åriga kvinnan gick specialutformat program med naturvetenskaplig inriktning i gymnasiet och tog studenten med toppbetyg förra sommaren. Hon har varit aktiv inom idrotter som pingis, fotboll och volleyboll, hade ett stort musikintresse och gick ut med betyget MVG i körsång.

Skrev resedagbok

Även 20-åringen var idrottsintresserad och gick ut med fina betyg efter tre år på samhällsvetenskapsprogrammet.

– Det är fruktansvärt. Hon var mycket snäll och försiktig och hade en god relation med sina vänner, säger en av hennes gymnasielärare.

Kvinnorna delade med sig av sina äventyr genom en resedagbok på nätet. I det sista inlägget, daterat i början av februari, skriver de att de har kommit fram till Vietnam.

Efter tre dagar i Saigon fortsatte de till stränderna i kuststaden Nha Trang.

Dagen efter tog de nattbussen till Hoi An.

I går fylldes kommentarsfältet i resedagboken med minnesord från sörjande. En av dem skriver: ”Vila i frid änglar! Ni hade precis börjat leva livet.”