Mejla

Wolfgang Hansson

Gubbvälde och gubbmoral i Europas USA

NYHETER

"I Italien betraktas det som normalt att gifta fäder går till prostituerade"

Gubbvälde och gubbmoral härskar fortfarande i Italien.

Silvio Berlusconi gör bara vad andra män sysslar med eller drömmer om.

Ovanpå det kan Italiens premiärminister med sin nästan totala kontroll av TV-mediet föra folket bakom ljuset och sannolikt sitta kvar.

Jag har svårt att föreställa mig något annat land i Europa där en ledare som Silvio Berlusconi skulle kunna hänga sig kvar vid makten.

I England finns genom åren många exempel på ministrar som tvingats avgå efter att ha avslöjats med prostituerade eller med en affär vid sidan av äktenskapet.

I Sverige valde dåvarande arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin att avgå efter uppgifter om att han gått till en prostituerad.

Berlusconi har förvandlat premiärministerämbetet till ett harem och makten till personlig vinning. Ändå verkar det inte finnas på kartan att han ska avgå. Han får ständigt höga popularitetssiffror hos italienarna.

Gammaldags

Hur kan det komma sig?

Vem kan veta bättre än en italienare, så jag ringde upp Carl Felicetti, tidigare lektor i italienska vid Stockholms universitet. Han beskriver Italien som ett gammaldags manssamhälle där kvinnorna behandlas som andra klassens medborgare.

– I Italien tycker man det är helt normalt att en man som är gift och har barn går till prostituerade, förklarar han. Prostitutionen är mycket utbredd i nästan alla italienska städer. Många uppskattar att i Berlusconi fått en premiärminister som klär sig som vanligt folk och gillar kvinnor.

Denna kultur förstärks av att nästan hälften av italienska kvinnor fortfarande är hemmafruar. Unga kvinnor som utbildar sig har mycket svårt att få jobb. Mångas dröm är att ta sig in på någon av TV-kanalerna och på några år tjäna tillräckligt mycket pengar på att vara snygg och sexig för att bli ekonomiskt oberoende resten av livet.

Skandal

TV-kanaler som by the way ägs av Silvio Berlusconi. Hans mediamonopol förekommer normalt bara i diktaturer.

Genom staten kontrollerar landets premiärminister Rai Uno och Rai Due. Dessutom äger han de tre största privata kanalerna. I Berlusconis fall innebär det att han personligen tillsätter hundraprocentigt lojala chefer och programledare. Varje gång en skandal dyker upp matar TV-kanalerna ut budskapet att Berlusconi är oskyldiga och att det är vänstern och hans fiender som förföljer honom. Av sex TV-kanaler är det bara Rai 3 som kan sägas vara oppositionell.

Italienarna verkar vara immuna mot att deras land i omvärlden görs till åtlöje som en bananrepublik. Berlusconimotståndet är omfattande, men ändå i minoritet.

Europas USA

Fram träder bilden av ett land som ligger mitt i Europa men som ändå är isolerat från omvärlden, ett Europas USA.

En nation som stelnat i en gubbmoral som sedan länge vädrats ut i många andra europeiska länder.

– Majoriteten italienare bryr sig väldigt lite om sånt som händer utanför Italien, menar Carlo Felicetti. De vet inte hur deras land skildras. Det är bara ungdomarna som är ute på internet.

Felicetti möter många italienare som lämnar Italien för att de inte står ut längre. Bara för att i sina nya länder mötas av frågor om Berlusconi.

Förr var det maffian Italien förknippades med. Nu är det kvinnomissbrukaren Berlusconi.

Kasta grus

Många tror att finansmogulen gått för långt den här gången. Att han tvingas avgå.

Ett utslag av önsketänkande om man ser på hur Italiens premiärminister ridit ut tidigare stormar.

Han omger sig med några av landets skickligaste advokater som är mästare att på olika sätt kasta grus i rättsmaskineriet.

Genom att vägra inställa sig och sedan överklaga en eventuell fällande dom kan Berlusconi troligen klara sig kvar tills nya val hålls 2013.

Bli inte förvånade om han blir omvald eller utses till president istället. Skräcken för Berlusconi är att vara utan politisk makt. Då först kan han tvingas betala för sina gärningar.

ANNONS

Allt för din bästa vän 😺 upp till 30% på Djur hos MEDS!

Extern länk från MEDS

Beställ här

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert: