Nyheter

Hjälparbetare - och misstänkt pedofil

Av: 

Erik Olsson

NYHETER

67-åringen var en engagerad samhällsmedborgare - nu misstänks han för grova våldtäkter mot föräldralösa pojkar

På ytan var den svenska 67-åringen en engagerad samhällsmedborgare.

En omtyckt lärare som ägnade fritiden åt hjälparbete.

Nu misstänks han för grova våldtäkter mot föräldralösa pojkar.

– Vi är djupt chockade, skriver rektorn på skolan där svensken arbetade i ett pressmeddelande.

Den svenske 67-årige läraren misstänks ha våldtagit föräldralösa pojkar från Haiti.

Den svenske 67-årige läraren misstänks ha våldtagit föräldralösa pojkar från Haiti.

Som Aftonbladet i går som första svenska media kunde avslöja sitter just nu en svensk 67-årig man anhållen i Berlin misstänkt för ett 20-tal fall av våldtäkt mot barn.

Sexutnyttjade katastrofoffer

Flera av dessa fall ska ha skett på det jordbävningsdrabbade Haiti där svensken utgett sig för att vara hjälparbetare. På så sätt ska ha kommit i kontakt med de föräldralösa pojkar som han misstänks ha våldtagit.

Men han jobbade inte ensam. Ingripandet mot svensken som skedde i onsdags hör samman med ett annat gripande i Bayern i södra Tyskland i mitten av februari.

Då stoppades två män, 57 och 26 år gamla, på flygplatsen i München sedan de försökt föra in en 11-årig pojke från Haiti till Tyskland. De båda männen är medlemmar i den hjälporganisation med bas i Berlin där svensken är ordförande.

Nu misstänks allt vara en stor täckmantel för att 57-åringen och svensken skulle kunna begå övergrepp mot unga pojkar.

11-årig pojke skulle säljas

26-åringen, som ursprungligen kommer från Brasilien, tros ha varit deras medhjälpare. Enligt polisen i Bayern ska han bland annat ha bistått 57-åringen genom att presentera den 11-åriga haitiska pojken som sin son och på så sätt ordna utresetillstånd för honom från Haiti.

Polisen misstänker att planen var att pojken skulle utnyttjas av flera män i Tyskland och eventuellt säljas vidare inom ett nätverk av pedofiler.

57-åringen och svensken ska ha besökt Haiti tillsammans vid minst ett tillfälle. I den hjälporganisation som de båda varit engagerade i har de ägnat sig åt projekt för att hjälpa gatubarn på Haiti. Men de har också ordnat en rad olika aktiviteter på hemmaplan i Berlin för i första hand unga pojkar.

Minst två av de fall av våldtäkt mot barn som svensken nu misstänks för ska också ha skett i Berlin.

Lärare och elever i chock

Svensken bor sedan flera år tillbaka permanent i staden och arbetar som engelskalärare på en skola. Där blev man fullständigt överraskad när polisen i onsdags meddelade de allvarliga misstankarna mot deras svenska kollega.

– I skolgemenskapen är vi djupt chockade över lärarens misstänkta delaktighet i dessa fruktansvärda brott, skriver skolans föreståndare Gabriele Beyer i ett pressmeddelande och förklarar att man hittills inte fått några uppgifter om brott mot skolans elever.

– Men vi har ändå upprättat ett kontaktnummer dit de kan vända sig som eventuellt känner sig berörda av detta.

På skolans egen Facebooksida finns länkar till flera artiklar om den misstänkte svenska läraren. 67-åringen är tills vidare avstängd från sin tjänst och har förbjudits att beträda skolans mark tills fallet är utrett.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

Publisert: