”Vi hade kunnat ha en son mindre”

NYHETER

Minst två gärningsmän jagas för det brutala överfallet på 11-åringen: ”Han var livrädd”

1 av 6 | Foto: föräldrarna berättar Mikael och Catrine Bekengens 11-årige son är svårt chockad efter attacken på campingen. Nu får han psykologhjälp.

Med en snara runt halsen balanserade 11-åringen på tå för att hålla sig vid liv.

Nu jagar polisen minst två gärningsmän för det brutala campingöverfallet.

– Han kände två armar runt kroppen, samtidigt som en annan person höll för hans ögon, säger pojkens pappa.

Norska Mikael och Catrine Bekengens 11-årige son var på besök hos sin mormor och morfar på campingen Haganäset i Charlottenberg i Värmland under påskhelgen.

Under kvällen på långfredagen var pojken ute på campingområdet och lekte. Medan hans kompisar spelade fotboll i närheten lekte han själv i ett träd där det hängde ett rep.

Plötsligt blev pojken överfallen bakifrån.

– Han säger att det var två stycken. Han kände två armar runt kroppen som lyfte honom, samtidigt som en annan person höll för hans ögon. De sa ingenting, säger pojkens pappa Mikael Bekengen till norska tidningen VG.

Gärningsmännen ska sedan ha dragit repet, som hängde i trädet, runt pojkens hals. De har även använt en pinne för att strama åt repet ytterligare.

Svårt att andas

Därefter försvann de och lämnade pojken åt sitt öde.

– Han såg bara en glimt av hur en vit jacka fladdrade runt hörnet.

För att kunna andas var pojken tvungen att stå på tå.

– Det var mycket svårt för honom. Det blev bara korta andetag. Han blev mer och mer trött ju längre tiden gick.

Efter tio minuter hängandes i repet kom pojkens räddning – campingbesökaren Stig Engebretsen.

Han har själv tre barn och var ute och letade efter sin son under långfredagskvällen, strax efter klockan 21.

– Jag gick upp mellan kiosken och servicehuset. På väg tillbaka fick jag se 11-åringen stå på tårna vid trädet. Jag reagerade på att det var något som stack upp bakom huvudet. När jag tittade närmare såg jag att det var ett rep som gick runt halsen, säger Stig Engebretsen.

Han ropade till pojken men fick inget annat svar än ett väsande stön. Då sprang han fram och tog loss 11-åringen från snaran.

– Han var livrädd och alldeles stilla. Jag frågade om det var bra med honom och var han bodde. Han visade mig, men sa ingenting på vägen dit.

”Så jäkla sjuk grej”

Den otäcka händelsen på campingen förbryllar polisen. De hade i går kväll ännu inte lyckats gripa någon misstänkt. Repet som pojken hängde i är beslagtaget och eventuella dna-spår ska säkras.

– Det är en så jäkla sjuk grej. Man får ta allvarligt på det här från början. Vi kan inte avfärda några tips förrän allt är färdigkontrollerat, säger Leif Hultman,

informatör vid Värmlandspolisen.

Får psykologhjälp

Polisen jobbar utifrån teorin om att det rör sig om minst två gärningsmän. Pojken har bara kunnat återge vaga signalement, vilket försvårar utredningen.

Polisen har uteslutit att pojken fastnade i repet på egen hand.

– I det här fallet var han upphängd på ett sådant sätt att han inte kunnat göra det själv. Det har vi uteslutit, utifrån vad pojken och mannen som hittade honom har berättat.

Den 11-årige pojken överlevde utan några allvarligare skador, men var svårt chockad efteråt. Han får nu psykologhjälp.

Natten efter den traumatiska upplevelsen sov han tätt intill sin mormor. När han i lördags återvände till trädet tillsammans med polisen höll han sin pappa i handen.

– Vi hade kunnat ha en son mindre, säger Mikael Bekengen.