Älgjakt nu i hela Sverige

avVictor Stenquist

NYHETER

Bästa tipsen för att skjuta skogens kung

Nu har älgjakten dragit igång i hela Sverige.

En kvarts miljon jägare kommer att ge sig ut för att fälla skogens konung.

– Jag är förväntansfull. Måndag morgon är absolut den roligaste, säger jägaren Marie Svan.

I många län i norra Sverige har vi haft några veckors jakt med start i september.

Men det är först andra måndagen i oktober som älgjakten inleds i hela landet. Det märks inte minst på arbetsplatser runt om i Sverige då många tar semester för årets höjdpunkt.

– Älgjakten är den stora begivenhet och många laddar upp för just den här dagen. Det är väldigt många som sparar en semestervecka till just den här veckan, säger Torsten Mörner, förbundsordförande på Jägareförbundet.

100 000 älgar skjuts

Någonstans mellan 200 000 till 250 000 svenskar kommer att försöka fälla en älg under tiden från nu till sista januari.

Det beräknas att upp till 100 000 älgar kommer att få sätta livet till.

– De flesta älgarna skjuts under första veckan. Vi har en reglerad ägljakt och skjuter ett visst antal vuxna och ett visst antal kalvar, säger Mörner.

Enligt en undersökning från Umeå lantbruksuniversitet omsätter älgjakten 1,3 till 1,5 miljarder kronor varje år och en tredjedel av alla som bor på landsbygden berörs på ett eller annat sätt av jakten.

Av alla jägarna är knappt 17 000 kvinnor.

En som redan för 30 år sedan var med på sin första älgjakt är före detta landslagsskidåkaren Marie Svan.

– Jag kommer från en jägarfamilj så det har alltid varit en naturlig del för mig. Det är en del av livet att man lever av skogen. Bär, svamp och kött, säger hon till Aftonbladet.

Tips till nybörjare

När jakten inleds finns hon vid en stuga i västra Dalarna, och har noga förberett sig innan hon ger sig ut i skogen.

– Du ska ju prestera någonting så det är viktigt att det blir rätt. Hanterar du ett vapen måste du veta vad du sysslar med. Man går inte ut i skogen och bara jagar, utan det är en lång förberedelseprocess, precis som inom idrotten, säger hon.

Hennes råd till den som gör debut i älgskogen är att ta det lugnt.

– Kontrollera skjutriktningarna så att man i förväg tittar ut och bestämmer sig för var kan man skjuta. Man spanar av och förbereder sig så det finns skottskydd och blir säkra skott. På pass ska man framför allt sitta stilla och vara tyst. Det är också jätteviktigt att man förbereder sig mentalt, säger hon.