Gaddafi allt mer inringad

NYHETER

Stad nära Tripoli föll i motståndarnas händer

Foto: FLER STÄDER FALLER Både staden Zuwara och Misrata har fallit. Nu pressas Gaddafi, som tros befinna sig i huvudstaden Tripoli, från både öster och väster.

Egyptiska arbetare på flykt från Libyen uppger att oppositionen nu kontrollerar staden Zuwara, 12 mil väster om huvudstaden Tripoli nära gränsen till Tunisien, rapporterar Reuters.

Byggnadsarbetarna, som tagit sig till Tunisien, säger att varken polis eller militär syntes till i staden – och att den kontrollerades av Gaddafifientliga styrkor beväpnade med automatvapen.

Många städer har fallit

På onsdagen föreföll regimens motståndare ha tagit kontroll över landets östra kust, inklusive städerna Tobruk och Benghazi. Regeringssoldater rapporterades ha bytt sida och anslutit sig till oppositionen.

Stöd från al-Qaida

Terrornätverket al-Qaidas gren i Nordafrika tänker göra allt som står i dess makt för att stödja upproret mot Libyens ledare Muammar Gaddafi. Det framgår av ett uttalande på en islamistisk hemsida som övervakas av den USA-baserade gruppen SITE.

"Vi kommer att göra allt vi kan för att bistå er, med Allahs hjälp, för er kamp är varje muslims, som älskar Allah och hans budskap, kamp", hette det uttalandet från al-Qaida i islamiska Maghreb.

Slut på mat och vatten

Vietnamesiska gästarbetare i Libyen har snart slut på mat och vatten, meddelar Le Huu Hung, en anställd på landets ambassad, till AFP på telefon.

– Hittills har ingen lidit skada men de är i en svår sits med brist på mat, vatten och fortskaffningsmedel, sade han och framhöll att man försöker få ut de vietnamesiska arbetarna med "alla till buds stående medel".

Det finns omkring 10 000 vietnameser i Libyen.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM