Jättebumlingen krossade huset

NYHETER

Förödelsen växer – värsta naturkatastrofen i Nya Zeeland på 80 år

Foto: ap/scanpix
Totalförstört Jordskalvet i Nya Zeeland har orsakat enorma skador – i kuststaden Lyttleton drog ett gigantiskt stenblock tvärs igenom huset. I andra städer har hus jämnats med marken.

Här krossar jättestenen huset.

Jordskalvet i Christchurch i Nya Zeeland har hittills krävt minst 98 dödsoffer och flera hundra har skadats.

Det är den värsta naturkatastrofen som drabbat landet på 80 år.

Skalvet hade en magnitud på 6,3. Antalet döda har snart passerat 100 och det saknas fortfarande omkring 300 personer efter katastrofen. Mer än 100 efterskalv har registrerats. Flera byggnader i Christchurch, Nya Zeelands näst största stad, har jämnats med marken och kostnaderna i jordbävningens spår beräknas hamna kring ofattbara 80 miljarder kronor.

Begravda människor

Ett stort räddningsarbete pågår fortfarande bland annat i ruinerna av det sex våningar höga tv-huset. Man misstänker att upp till 120 människor har begravts under rasmassorna.

Premiärminister John Key varnar för att dödssiffran kan stiga betydligt från de hittills 98 bekräftade omkomna.

– Från uppgifter vi har fått från polisen ser det ut som om vi har förlorat fler människoliv än någon av oss har kunnat föreställa sig, sa Key i en tv-intervju.

Omfattande skalv

Senast Nya Zeeland drabbades av en lika stor naturkatastrof var 1931. Då omkom 256 människor i en jordbävning i Napier på Nordön.

Även städer och byar utanför Christchurch har drabbats hårt. I kuststaden Lyttleton några kilometer från skalvets epicentrum fick en husägare se sitt hem krossat av ett gigantiskt stenblock som kastades rätt igenom huset.