Mejla

Wolfgang Hansson

Palestiniernas moment 22

NYHETER

Hur de än gör godkänns de inte som självständig stat av FN.

Foto: AP

Palestinierna står inför ett moment 22.

De har förhandlat i åratal med Israel utan att det gett en egen nation.

Utropar de ensidigt en självständig stat stoppar USA ett FN-medlemskap med sitt veto.

Närmsta veckan kommer mycket av utrikesrapporteringen i media domineras av palestiniernas försök att få FN att godkänna Palestina som en självständig stat. Detta trots att slutresultatet redan är känt i förväg.

Det blir inget FN-medlemskap för Palestina inom överskådlig tid. För Barack Obama vore det inrikespolitiskt självmord att inte lägga in sitt veto i FN:s säkerhetsråd när palestiniernas begäran behandlas där.

Ändå är de flesta ense om att palestiniernas begäran är helt rimlig. Därför är det redan 126 medlemsländer i FN som erkänt Palestina.

Full kontroll

Palestina fungerar i praktiken som en egen stat. De har sin egen president, sin egen regering och sin egen ekonomi. Däremot har de inte full kontroll över sitt eget territorium. Insprängt på Västbanken ligger israeliska bosättningar. I Gaza styr terroriststämplade Hamas.

Och det är just där problemet ligger.

USA och de flesta västländer vill att en palestinsk stat ska vara del av en permanent fred mellan Israel och palestinierna. När de erkänner Palestina ska de stridande parterna redan ha gjort upp. Hamas ska ha erkänt Israel.

Problemet är att den nuvarande israeliska regeringen under premiärminister Benjamin Netanyahu inte vill ha en palestinsk stat. De föredrar att dagens situation fortsätter inom överskådlig tid. Ett läge där Israel när som helst kan spärra av viktiga vägar på Västbanken och i praktiken spärra in palestinierna i sina städer. Och där Israel slipper göra några eftergifter i form av delning av Jerusalem eller att lämna tillbaka judiska bosättningar.

Vägrat förhandla

Därför har de förhandlingar som förts senaste åren handlat om praktiska frågor som säkerhetssamarbete och fångutväxling. Israel har vägrat förhandla om de stora, avgörande fredshindren som återstår.

Nu verkar det som palestiniernas president Mahmoud Abbas tröttnat. Han inser att det inte blir något fredsavtal inom överskådlig tid och hoppas att ett bråk om FN-medlemskap ska leda till ökat press från omvärlden mot Israel att fredsförhandla på riktigt.

Omvärldens enda argument för att stoppa palestinierna är att det skulle försvåra fredarbetet ännu mer. Israel hotar att helt dra sig ur alla förhandlingar ifall Palestina ges FN-status.

Ockuperad mark

Att det hela sker just den här veckan beror på att FN:s generalförsamling öppnar den 21 september.

Rent praktiskt skulle ett FN-medlemskap betyda en del. I dag har PLO observatörsstatus men får inte sitta i med i några av FN:s internationella organ. Man skulle också kunna inleda en juridisk process om den ockuperade marken mot staten Israel.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert: