Nyheter

Kidnappade flickorna har hittats välbehållna

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Flickorna är 1 och 3 år gamla.

I går drogs de in i en bil av maskerade män med tårgas.

I dag hittades de av polisen - tillsammans med tre män som nu sitter gripna.

Det var vid 10-tiden i går förmiddag vid Gran frivilligcentral, en knutpunkt för lokala ideella organisationer i norska Brandbu, norr om Oslo, som flickorna kidnappades och drogs in i en svenskregistrerad Saab.

Barnen var omhändertagna av de sociala myndigheterna efter en konflikt mellan föräldrarna och kidnappades i samband med ett övervakat möte med modern.

Ett stort polispådrag och sökande drogs igång. Larm till alla Schengenländer gick ut, då det befarades att barnen förts ut ur landet.

"Vi är lättade"

Klockan 11.20 i dag hittades äntligen systrarna i ett hus i Hönefoss i Norge, och togs om hand av polisen. 

– Vi är lättade. Flickorna var välbehållna och aktionen gick lugnt till , säger polisens presstalesman i Vestoppland, Tom Pettersen till Aftonbladet.

Hur verkade flickorna må när de hittades?

– Jag kan inte säga helt, eftersom jag inte var där. Men det var ingen dramatik. Samtidigt måste det ju ha varit en traumatisk upplevelse att vara med om att kidnappas av maskerade män.

Flickorna kunde hittas var tack vare intensivt arbete, förhör och tips från allmänheten, uppger Tom Pettersen.

Sex män gripna

Tillsammans med flickorna fanns tre män, däribland deras pappa som varit internationellt efterlyst. Alla tre männen greps.

Ytterligare tre män greps i går, några timmar efter kidnappningen. Bland dem fanns en 30-årig man bosatt i Sverige. Mannen nekar till all inblandning. Han fanns i den svenskregistrerade blå Saaben, som stoppades av polis på E6 efter att vittnen tagit bilens registreringsnummer.

Alla sex männen kommer ursprungligen från Irak, enligt Tom Pettersen. Även barnens mamma har irakiskt ursprung.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: