Motattacken

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2011-01-27

Stieg Larssons bror sågar Eva Gabrielsson i nytt dokument

Nu slår familjen Larsson tillbaka i arvsstriden efter Stieg Larsson.

De kallar sambon Eva Gabrielsson lögnare.

– Det är många felaktigheter i hennes bok. Vi vill skriva sanningen, säger brodern Joakim Larsson.

På hemsidan ”Sanningen om arvet efter Stieg” går Joakim Larsson till hårt angrepp mot Eva Gabrielsson. Han tycker att hon förvanskar bilden av hans bror i sin nya bok ”Millennium, Stieg och jag” – som släpps i dag.

Släppt ett dokument

– Det känns inte värdigt för Stieg att hennes bild av oss blir allenarådande.

I boken skriver Gabrielsson att en ”Stieg Larsson-industri” vuxit fram och om hur hon upplevt den flera år långa fejden om Stieg Larssons miljoner med familjen sedan författarens död 2004. Men mycket är lögn, anser Joakim Larsson.

På hemsidan, och i ett tillhörande dokument, sågar han Eva Gabrielssons bevis för sin rätt till arvet och menar att hennes beskrivning av Stieg Larsson och resten av hans familj är helt fel. Eva Gabrielsson har hela tiden ”försökt förminska mina föräldrars betydelse för Stieg”, skriver han bland annat.

– Det gick inte att reagera på bara en sak. Så vi valde att skriva ner några punkter som definitivt var fel, säger Joakim Larsson.

Erbjöds 20 miljoner

Eftersom Stieg och Eva Gabrielsson inte var gifta när han gick bort 2004 tillföll arvet Larssons far och brodern Joakim Larsson. Eva har erbjudits 20 miljoner kronor och en plats i företagets styrelse, men tackat nej.

Joakim Larsson vill inte ge hela arvet till Eva.

– Jag tror att mina barn är mer intresserade att föra Stiegs arv vidare, säger han.

Aftonbladet har förgäves sökt Eva Gabrielsson.