”Folk måste ha tråkiga jobb”

Reporter: Carina Bergfeldt

Publicerad:
”Ett par år. På deltid” Att bli hemmaman lockar Martin Melin. Men bara när barnen är små. Och på deltid. ”Det första jag tänker när jag hör hur ånga som vill vara hemma är att de måste ha tråkiga jobb”, säger han.
Foto: Margareta BLOOM SANDEBÄCK
”Ett par år. På deltid” Att bli hemmaman lockar Martin Melin. Men bara när barnen är små. Och på deltid. ”Det första jag tänker när jag hör hur ånga som vill vara hemma är att de måste ha tråkiga jobb”, säger han.

Hemmaman?

Gärna, säger polisen Martin Melin.

Men på deltid, och bara under en kortare period.

– Om jag som 45-åring skulle hänga med min 10-åriga dotter hela tiden vore det inte roligt för någon av oss, säger han.

Av 30 000 kvinnor svarar 55 procent att de vill bli hemmafruar.

Bland männen svarar 47 procent av närmare 14 000 att de gärna skulle bli hemmamän.

– Det jag tänker rent spontant är att folk måste ha tråkiga jobb, säger Martin Melin.

Hemma sex månader

Trebarnspappan var själv hemma sex månader med sin yngste son. Betydligt längre än han var pappaledig med sina två äldre barn. Tankarna kring det har han satt på pränt i bloggen och boken ”Coola Pappor”.

– Det bästa med att vara hemma med barnet på heltid gör att du lyfter upp papparollen till en helt ny dimension. Det finns något väldigt häftigt i att du är nummer ett för barnet, att det instinktivt ropar ”pappa” om det ramlar och slår sig, säger han.

Svårt att gå runt

Han har själv gått ned till att arbeta 75 procent för att få mer tid med sina barn, och säger att han inte är främmande för att gå ner ytterligare, till 50 procent.

– Men det är självklart att det är skillnad på att kanske torska 20 000 på att vara pappaledig ett par månader och på att verkligen halvera sin lön under ett par år, många har inte den möjligheten.

Och även om han och hustrun Camilla Läckberg ändå skulle gå runt ekonomiskt så är han skeptisk till att det verkligen är för barnets bästa att den ena föräldern är hemma på heltid.

– Jag köper att man vill vara hemma med barnen ett par år, tills de är fyra, fem. Men sedan, vad gör man på dagarna? Hur många tvättmaskiner kan man fylla? Hur många gånger kan man plocka i och ur en diskmaskin på en dag? Barnen kommer ju vara på förskolan, i skolan.

”Skulle bli knäpp”

Till slut, menar han, handlar mer om att man själv vill vara hemma än att man vill ta hand om barnen.

– Barn vill ju leka med sina kompisar och vuxna behöver socialt umgänge för att må bra. Min dotter är åtta år nu, men om jag som 45-åring skulle hänga med min 10-åriga dotter hela tiden vore det inte roligt för någon av oss, vi skulle nog bli knäppa båda två.

Läs mer:

Publicerad: