Var tredje tåg sent i december

Av: 

TT

Förfärliga siffror Var tredje tåg var försenat i december.
Förfärliga siffror Var tredje tåg var försenat i december.

Nästan en tredjedel av persontågen var försenade i december, enligt statistik från Trafikverket som TT tagit del av.

– Det är förfärliga siffror, säger myndighetens järnvägschef Tommy Jonsson.

Ett tåg räknas som försenat när det är mer än fem minuter sent. Mellan november och december fördubblades andelen sena tåg, från 14 till 28 procent.

– Det är otroligt dåligt punktlighet. Vi borde klara det här bättre, säger Tommy Jonsson, chef för avdelningen järnväg på Trafikverket.

Trots att många faktorer spelade in – som en nedfallen kontaktledning i Östergötland och nya entreprenörer på flera sträckor – var snön den största boven.

– Precis som på vägarna så måste man ploga. Tågen måste åka efter plogloket på järnvägen och då blir det förseningar, säger Jonsson.

Flera år kvar

Men Jonsson tycker inte att resenärerna ska behöva räkna med så pass många sena tåg ens när det är mycket snö.

– Det är mer än det borde vara. Vi har en plan, men den planen är inte genomgången än. Det kommer att ta flera år innan vi är effektivare när det gäller snöbekämpning, säger han.

För pendlaren Helene Wahlqvist betyder den dåliga punktligheten att hon tvingats organisera om sin vardag. Upp till fyra gånger per vecka åker hon mellan hemmet i Nyköping och arbetsplatsen i Sundbyberg norr om Stockholm.

– Hela familjens liv blir satt på paus. Ingen kan räkna med att jag kommer hem i tid. Jag måste förlita mig på att andra till exempel kan hämta på dagis, säger hon.

"Helt fruktansvärt"

Många dagar har hon varit framme på jobbet vid lunchtid och inte kommit hem förrän sent på kvällen. Hon har pendlat i tio år och anser att den senaste tiden varit "extrem".

– I december var det helt fruktansvärt. Jag visste aldrig om tågen skulle komma fram, säger hon.

Ändå har inte persontågen drabbats värst. För de tåg som transporterar gods ser det ännu sämre ut. Över hälften har varit sena under december.

– Man kan fråga sig hur uthålligt näringslivet är när det gäller att köra transporter på järnväg, säger Jonsson.

Han understrycker dock att mycket av godstrafiken kommer från andra länder och att järnvägar i hela Europa lamslades av snön i december.

SJ släpper sin decemberstatistik över punktlighet under nästa vecka.

Publisert: