Donald Trump toppkandidat inför presidentvalet

NYHETER

Enligt den senaste opinionsundersökningen delar han första platsen som republikansk presidentkandidat.

Donald Trump kan bli USA:s nästa president.

Fastighetsmagnaten och tv-profilen kommer på delad förstaplats som kandidat i en undersökning bland republikanska väljare - före namn som Sarah Palin och Mitt Romney.

Foto: Donald Trump.

Trump - vars hårdföra stil och fluffiga tupé bland annat är känd för många svenskar genom tv-programmet "the Apprentice" - delar förtsplatsen med Mike Huckabee. Båda får 19 procent i opinionsundersökningen som gjorts på uppdrag av tv-kanalen CNN.

"Demokraternas mardröm"

Mike Huckabee var aktuell även inför valet 2008 och ställde då upp i primärvalen men förlorade då mot John McCain som istället blev republikanernas kandidat. För 63-årige Trump skulle detta dock bli den första valrörelsen. Trots det har hans uttalanden i vanlig ordning varit allt annat än ödmjuka.

– Jag skulle vara demokraternas värsta mardröm, sa han bland annat i måndags i tv-kanalen Fox News.

Till ansedda Wall Street Journal sa han senare samma dag att han "förmodligen" kommer bedriva en oberoende valkampanj om han skulle förlora kampen om att bli republikanernas kandidat.

"Hatar" utvecklingen i USA

Han slog fast att han inte kommer ta ett formellt beslut om att ställa upp förrän i juni men sa samtidigt att en kandidatur blir "allt mer sannolik".

– Jag hatar det som håller på att hända det här landet, sa Trump till Wall Street Journal.