Lärare misstänkt för sexbrott mot barn

NYHETER

Svenske 67-åringen greps i Berlin efter att tysk polis avslöjat pedofilring

En 67-årig svensk lärare har gripits i Berlin misstänkt för att ha förgripit sig på ett 20-tal barn.

En del av övergreppen ska ha skett mot föräldralösa pojkar på Haiti – dit svensken åkt och uppgett sig för att vara hjälparbetare.

– Det senaste fallet är från förra året, säger Martin Steltner, talesman för Åklagarmyndigheten i Berlin, till Aftonbladet.

Svensken kunde gripas efter att polisen i Bayern i februari i år avslöjat två män som försökte föra in en 11-årig haitisk pojke till Tyskland. De båda männen, 57 och 26 år gamla, stoppades på flygplatsen i München.

Pojken skulle utnyttjas av flera

Pojken ska enligt polisen ha utnyttjats sexuellt av 57-åringen i Haiti innan resan. Enligt uppgifter i flera tyska medier misstänker polisen att planen var att fortsätta utnyttja pojken i Tyskland och sedan sälja honom vidare inom ett nätverk av pedofiler i landet.

26-åringen, som är brasiliansk medborgare, ska enbart vara misstänkt för medhjälp genom att uppge att pojken var hans son och på så sätt få utresetillstånd för honom. Detta ska han ha gjort mot en större summa pengar.

På åklagarmyndigheten i Berlin bekräftar man att fallet är sammankopplat med gripandet av den svenske läraren. Bayersk polis uppger även att svensken tidigare har gjort resor till Haiti tillsammans med den gripne 57-åringen.

Medlemmar i samma hjälporganisation

Flera tyska tidningar uppger att båda ska vara medlemmar i en hjälporganisation i Berlin. Enligt organisationens hemsida är den svenske läraren ordförande.

Och det är genom denna som de båda ska ha besökt Haiti med förevändningen att hjälpa föräldralösa gatubarn efter jordbävningskatastrofen. Men istället för att hjälpa ska de alltså ha utnyttjat de svagaste och mest utsatta i det kollapsade samhället.

Arbetar på skola i Berlin

Svensken har bott i Berlin i över tio år och arbetar på en skola som engelskalärare. Skolan har nyligen plockat bort hans namn och bild från sin hemsida. På Åklagarmyndigheten vill man dock varken bekräfta eller dementera misstankar om att han kan ha utnyttjat barn på skolan.

– I nuläget har vi inga uppgifter som tyder på det. Vi vet helt enkelt inte, säger Martin Steltner som påpekar att den del av utredningen som är fokuserad på svensken bara har pågått i cirka en vecka.

67-åringen greps i sin lägenhet i Berlin. Där ska man även ha funnit och beslagtagit fotografier, elektronisk data och mobiltelefoner som nu är en del av bevisningen mot svensken.

Förhör med utsatta pojkar

Enligt Martin Steltner har man dessutom redan hunnit hålla förhör med ett par pojkar som var 12 år gamla när de utsattes för övergrepp av svensken.

– Totalt misstänks han för ett 20 tal fall, både i Tyskland och i Haiti. De flesta av dem ska ha skett 2002-2003 men ett par av dem så sent som förra året, säger Martin Steltner.