Nyheter

Mumier förstörda på Egyptiska museet

Av: 

Erik Olsson

NYHETER

Två ovärderliga mumier har förstörts efter att plundrare sent på fredagen tog sig in på Egyptiska museet i Kairo.

– Åh herregud. Det är helt fruktansvärt, säger Geoffrey Metz, antikvarie och doktorand i egyptologi vid Uppsala Universitet.

Det egyptiska museet i Kairo är världsberömt för sin unika samling och framförallt fynden från Tutankhamons grav.

– Det är två faraoniska mumier som har förstörts, säger den egyptiske riksantikvarien Zahi Hawass efter att han inspekterat skadorna uppger flera medier.

Granne med partihögkvarter

Museet ligger mitt i de värst drabbade kvarteren i Kairo och precis bredvid det regerande partiet NDP:s högkvarter som under flera dagar stått i brand. Elden har även hotat museet men hittills har den faran kunnat avvärjas.

Turistpoliser och vanliga civila har även gjort sitt bästa för att skydda museet från plundrare och hittills bedöms akdorna trots allt som begränsade. Förutom de två mumierna har även glasmontrar och en del mindre föremål slagits sönder.

Egypten är mycket beroende av turistnäringen som i sin tur till stor del bygger på landets unika historia. Därför är det enligt Geoffrey Metz oväntat att man ger sig på den ovärderliga kulturskatten i Egyptiska museet.

”Kan handla om ren plundring”

- Jag är bestört. Det är ju deras egen historia och det är väldigt synd om de ser museet som nån slags symbol för övermakten. Men det kan ju också handla om ren plundring, säger Geoffrey Metz.

Han menar att de flesta egyptier är medvetna om kopplingen mellan historiska sevärdheter och den viktiga turismen som föder en stor del av befolkningen.

I Luxor svalt folk efter terrordåden där för några år sedan. Det är väldigt sällan de ger sig på inkomstkällan på det här sättet, säger han och förklarar att Egyptierna ända fram till 1950-talet var väldigt generösa med sitt kulturarv. Mängder av föremål gavs bort till andra länder eftersom man såg dem som en slags ambassadörer och reklampelare för landet.

Stor tragedi

– Men samtidigt har man hela tiden behållit de allra finaste föremålen på Kairomuseet. Det är ett av de viktigaste muséerna i hela världen överhuvudtaget. Det handlar om människans absoluta vagga.

Det är i nuläget lite oklart exakt vilka mumier som har förstörts. Men handlar det om kungamumierna är det enligt Geoffrey Metz en stor tragedi.

– De är de äldsta fysiska spåren efter namngivna historiska människor som finns. Det vore hemskt om det är de.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert: