Skatteverket

Nu kommer återbäringen

Av: 

David Nannini Nilsson

NYHETER

Nu kommer skatteåterbäringen för alla som deklarerat på papper.

1,2 miljoner svenskar får dela på 6,3 miljarder kronor.

Men 840 000 personer tvingas istället betala kvarskatt på sammanlagt 7,1 miljarder kronor.

– Det generella rådet när det gäller skatten är att man ska ha koll på hur mycket man får tillbaka eller ska betala, säger Lyxfällans programledare Magnus Hedberg.

Omkring 2,6 miljoner svenskar får slutskattebesked i augusti och därmed besked om de får skatteåterbäring eller tvingas betala kvarskatt.

De slutskattebesked som kommer nu gäller i huvudsak personer som deklarerat på papper.

– Har man anmält konto till Skatteverket så kommer insättningen under veckan. I slutet på veckan ska alla ha fått sina pengar, säger Tommy Carlsson, skattedirektör vid Skatteverket.

– Den som däremot inte anmält konto får ett utbetalningskort i nästa vecka, säger han.

Företagare i december

För lite drygt en halv miljon svenskar som får slutskattebesked nu i augusti innebär beskedet att man varken får tillbaka pengar eller tvingas betala in några pengar.

– Har man upp till plus 99 kronor så ligger de pengarna kvar på skattekontot till nästa år. Detsamma gäller om han har upp till minus 99 kronor på skattekontot, det ligger kvar, säger Tommy Carlsson.

Ytterligare två grupper kommer att få slutskattebesked framöver: en grupp i september, som omfattar dem vars utredningar blir klara fram tills dess, och slutligen en fjärde grupp i december som omfattar företagare. De som e-deklarerat fick tillbaka eventuell återbäring redan i juni.

”Jämka om det är trångt”

Lyxfällans programledare Magnus Hedberg säger att det kan vara en god idé att exempelvis inte jämka om man har lån på sitt hus eller lägenhet för att få en större skatteåterbäring, istället för att få tillbaka några tusenlappar i månaden.

– Överlag är det så att om du får en stor summa pengar så tänker du till mer än om du får flera små snuttar, säger han.

Det kan samtidigt vara en god idé att jämka om man lever med mycket små marginaler.

– Man bör ha koll på sin skatt, framförallt nu när räntorna tickar uppåt, och man kan jämka om man har det trångt, säger Magnus Hedberg.

Själv undviker han att jämka för att få ut mer pengar i återbäring – och i år blir det förmodligen en resa för pengarna.

– Jag ska bjuda familjen på en skön resa i början på nästa år, kanske till något varmt resmål, kanske Sydafrika eller Västindien, säger Magnus Hedberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte handla din julmat i god tid! Klicka hem restaurangmat i kassen här!

Mat.se

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Skatteverket