Chocken för Obama i natt

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Kreditbetyget sänks för USA – och finanskris i hela världen

SVÅRT BAKSLAG Gårdagens sänkning av USA:s kreditbetyg är en hård motgång för president Barack Obama. Nu varnar experter för att krisen kan hota våra pensioner.
Foto: Foto: SCANPIX
SVÅRT BAKSLAG Gårdagens sänkning av USA:s kreditbetyg är en hård motgång för president Barack Obama. Nu varnar experter för att krisen kan hota våra pensioner.

Börserna i Europa rasar och kaoset skakar världen.

Sent i natt kom ytterligare en smäll – USA:s kreditbetyg sänktes för första gången i landets historia.

Nu fruktar experter att chockvågorna kan sänka president Obama – och hela världsekonomin

Beskedet från kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor’s kom flera timmar efter att de vilt krängande New York-börserna stängt.

Men det chockade ändå marknaden. USA:s kreditbetyg sänks för första gången från AAA till AA+. Orsaken är landets tunga skuldbörda och gapande underskott.

Slår i från sig

”Dåliga framtidsutsikter”, lyder Standard & Poor’s omdöme som innebär en rejäl motgång för USA:s president Barack Obama. Men AP:s källor

i Vita huset kallade rapporten bristfällig och delvis felaktig.

Europabörserna rasade inför helgstängningen i går – för tionde dagen i rad.

”Global finanskris”

Stockholmsbörsen dök först fyra procent, men klättrade sedan upp till nollstrecket. Ändå har den tappat 19 procent sen årsskiftet. Ute i Europa knakar hela eurosamarbetet i fogarna.

Svårt skuldsatta Grekland har fått sällskap av Italien och Spanien, EU:s fjärde och femte största ekonomier.

– Vi måste inse att världen har gått in i en global finanskris, som berör alla länder, sa Italiens regeringschef Silvio Berlusconi i går – och kallade i går till ett krismöte för G7-länderna.

USA-börserna krängde vilt fram och tillbaka inför helgstängningen – trots att statistik visar att oväntat många fått arbete. Orsaken var ihållande oro för världsekonomisk härdsmälta.

Finansminister Anders Borg varnar för stormvindar även i Sverige och experter varnar nu för att krisen hotar våra pensioner.

Publicerad: