Polisens uppmaning: ”Undvik att ge er ut i trafiken”

Vinterstormen ”Ylva” drabbar nu främst Norr- och Västerbotten med svår framkomlighet i trafiken.

Flera skolor i länen har valt att skicka hem elever tidigare och nu går myndigheterna återigen ut med en varning till allmänheten.

”Polisen uppmanar att anpassa hastigheten och hålla avstånd om man måste ge sig ut i trafiken”, skriver polisen i Norrbotten, som samverkar med länsstyrelsen, på sin hemsida.

För Västernorrland och Jämtland har SMHI nedgraderat snövarningen till klass 1. För Västerbotten och Norrbotten ligger klass 2-varningen kvar. Ymnigt snöfall och blåsigt väder kommer att fortsätta under resten av torsdagen och natten mot fredag.

– Det ser ut som att det blir som värst under dagen i mellersta och norra Norrland. Kraftigt snöfall i kombination med blåsigt väder och drivbildning gör det riktigt besvärligt, säger Per Holmberg, på vädertjänsten Foreca.

Risk för extremhalka imorgon

I Jämtland har länsstyrelsen gått ut med information om extremhalka, eftersom snön som övergår i regn kommer att frysa på när temperaturerna sjunker.

Under gårdagen gick polisen i region Nord ut och uppmanade trafikanter att hålla sig undan vägarna om möjligt. Ytterligare en uppmaning kom under torsdagseftermiddagen från polisregionen i samråd med länsstyrelsen.

”Polisen uppmanar att anpassa hastigheten och hålla avstånd om man måste ge sig ut i trafiken”, skriver polisen i Norrbotten, som samverkar med länsstyrelsen, på sin hemsida.

Även Trafikverket varnar:

– Vi har full beredskap i området. Våra entreprenörer som plogar och halkbekämpar utför ett bra jobb, men det är omöjligt att få snö- och halkfria vägar med kraftigt snöfall i kombination med starka vindar eller regn som blir underkylt på kalla vägar, sa Henrik Sundquist på Trafikverket igår.

Elever skickas hem i förtid

Under dagen har flera lastbilar runt om i landet fastnat i snömodden, bland annat i Sälenområdet och på E4 vid Skuleberget i Kramfors. Vid 15-tiden på torsdagen var tre personbilar inblandade i en krock på E4 i höjd med Ersnäs i Norrbotten.

I Luleå har gymnasieskolan stängt tidigare för eleverna som har långt bussväg hem.

– Det är upp till varje skola att bedöma men främst är det skolor där elever måste åka buss hem som kan beröras, säger Inger Hällström, kommunikatör på barn- och utbildningsförvaltningen.

Residensskolan och Nya Läroverkets skola på Bergnäset i Luleå har avbrutit skoldagen på grund av vädret skriver skolan på sin facebooksida.

”Vår skola på Bergnäset drabbas såklart hårdare av detta i och med att så många elever åker buss till och från skolan från Sörbyarna och därför har beslutet fattats att avbryta skoldagen för elever på Bergnäsets högstadium”.

Även Piteå kommun uppmanar barn, elever och personal som bor utanför centrala Piteå att börja bege sig hemåt. Arbetet med att forsla bort snön från centrala delar av stan kommer att påbörjas klockan 18. Då kommer vissa gator att behöva stängas av rapporterar Piteå-tidningen.

– Det är hemskt sällsynt att det kommer så här mycket snö under så kort tid, säger Mikael Kemi, ansvarig för snöröjningen på Piteå kommun till tidningen.

Fjällvägar och tågtrafik berörs

Strömavbrott med vädret som orsak påverkar under eftermiddagen flera kommuner i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

Halkvarningarna för delar av södra Sverige har tagits bort i takt med att vädret blivit mildare i söder. Den halka som kan drabba trafikanter i dag är främst snöhalka i norra Sverige. I Norrbottens fjälltrakter kvarstår klass 2-varningen för vind. Kulmen för snösmockan och vindarna väntas under dagen.

– Senare i kväll börjar det lugna ner sig, det gör det redan i södra Norrland under dagen, samtidigt som vinden också avtar längre norrut, säger Per Holmlund på Foreca.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

LÄS VIDARE