Saab

Expert: Saabs Erieye kan ha använts i Kashmir

Av: 

TT

En Saab 340AEW med en Ericsson Erieye radar på ryggen i luften på svenska Försvarsmaktens flygdag. Arkivbild.
En Saab 340AEW med en Ericsson Erieye radar på ryggen i luften på svenska Försvarsmaktens flygdag. Arkivbild.

NYHETER

Det svenska radarspaningsflygplanet Erieye AEW kan ha använts av Pakistan i luftstriderna med Indiens flygvapen i Kashmir, enligt en expert.

Myndigheten ISP som beslutar om Sveriges vapenexport följer händelseutvecklingen.

Indiens och Pakistans flygvapen har varit inblandade i direkta strider under det senaste dygnet. Pakistan uppger att landets försvarsmakt har skjutit ned två indiska stridsflygplan som befann sig i pakistanskt luftrum, samtidigt som Indien bekräftar att ett av flygplanen har skjutits ned. Indien uppger i sin tur att landet har skjutit ned ett pakistanskt stridsflygplan, något som dementeras av Pakistan, skriver Reuters.

Pieter Wezeman, vapenexportexpert vid fredsforskningsinstitutet Sipri, säger att det svenska radarspaningssystemet Erieye kan ha använts i den pågående konflikten, eftersom det finns uppgifter om att Pakistan har använt amerikanska F16-flygplan i striderna.

– Det finns en reell risk för att Erieye har spelat en roll i striderna där flygplan har kämpat mot varandra. Erieye är ett viktigt system för att kunna upptäcka de indiska flygplanen, och ett system med Natostandard som fungerar väldigt bra ihop med F16, så jag skulle bli förvånad om inte Pakistan använder sig av det, säger Wezeman till TT.

Mot varandra

Vapentillverkaren Saab levererade fyra AEW-flygplan med Erieye-systemet till Pakistan 2009–2010 till ett värde av sju miljarder kronor, enligt Sipri. I slutet av 2017 rapporterade Dagens industri att ytterligare två Erieye-flygplan sålts till Pakistan och att ett reparerats, sedan tre av flygplanen förstörts av de pakistanska talibanerna.

Det finns en möjlighet att flygplan från Saab kan användas mot varandra i framtiden. Saab vill nämligen sälja 114 flygplan av den senaste Gripenmodellen till Indien, något som Pieter Wezeman varnar för.

– Risken finns att det kan leda till att Indien tror att man har en ny förmåga som man kan använda mot Pakistan, men att det blir en missräkning och att situationen eskalerar, säger han.

ISP: Följer utvecklingen

Inspektionen för strategiska produkter (ISP) har inte godkänt några nya vapenexportaffärer till Pakistan sedan 2007, men däremot följdleveranser till tidigare beställningar (Erieye godkändes 2006). Saab har sedan tidigare fått grönt ljus att sälja Gripen till Indien.

Försvarsminister Peter Hultqvist skrev nyligen under ett säkerhetsavtal med Indien. Peter Hultqvist pressekreterare Toni Eriksson hänvisar till ISP på frågan om hur händelseutvecklingen påverkar möjligheterna att sälja flygplan till landet.

– Försvarsdepartementet avstår från att kommentera, säger Eriksson.

Saab: Skulle passa

Även Saab hänvisar till ISP.

– Vi erbjuder Indien 114 Gripenplan. Vi tror att våra flygplan skulle passa det indiska flygvapnet väldigt väl. De tillstånd som vi behöver för en eventuell försäljning får vi från ISP, säger Saabs presschef Ann Wolgers.

Carl Johan Wieslander, tillförordnad generaldirektör på ISP, vill dock inte kommentera huruvida den senaste händelseutvecklingen påverkar framtida följdleveranser till Pakistan och vapenexport till Indien.

– Jag har ingen kommenterar förutom att vi följer utvecklingen mycket noggrant. Det finns en laglig möjlighet att återkalla tillståndet, men jag vill inte säga någonting om att utnyttja den möjligheten i det enskilda fallet, säger Wieslander till TT.

ANNONS

Upp till 25% på solskydd för alla hudtyper - MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Saab