Australisk kardinal döms för sexbrott

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Kardinal George Pell, 77, lämnar domstolen i Melbourne, Australien, medan demonstranter ropar "monster" och "ruttna i helvetet".
Foto: David Crosling/AP/TT
Kardinal George Pell, 77, lämnar domstolen i Melbourne, Australien, medan demonstranter ropar "monster" och "ruttna i helvetet".
George Pell i samband med en rättsförhandling i Melbourne.
Foto: Andy Brownbill/AP/TT
George Pell i samband med en rättsförhandling i Melbourne.

NYHETER

Vatikanens tidigare ekonomichef George Pell har dömts för sexuella övergrepp i hemlandet Australien. Kardinalen är därmed den högst uppsatte inom katolska kyrkan som dömts för sexbrott.

Domen kom i december, men har på domstolens order inte blivit offentlig förrän nu. George Pell, i dag 77, döms för ett fall av samlag med minderårig samt fyra fall av sexuella övergrepp som skedde för drygt 20 år sedan.

De två korgossarna, då 12 respektive 13 år, ska ha smitit in i sakristian efter en söndagsmässa där de blev påkomna av Pell som tvingade sig på pojkarna. Pell var då ärkebiskop i australiska Melbourne.

Övergreppen kom till ytan först 20 år senare då en av pojkarna gick till polisen. Då hade den andra pojken avlidit av en överdos ett år tidigare, något som hans familj menar var en följd av det trauma han genomlidit.

– Som många andra överlevare har jag upplevt skam, ensamhet, depression och svårigheter. Som många överlevare tog det mig åratal att förstå de inverkningar som övergreppen haft på mitt liv, sade den man som anmält Pell i ett uttalande via sin advokat efter att domen offentliggjorts.

Riskerar 25 års fängelse

Redan 2014, då påve Franciskus utnämnde Pell till ekonomichef och därmed den katolska kyrkans tredje högste man, omsvärmades kardinalen av sexbrottsanklagelser. Många australier riktade hård kritik mot påve Franciskus, dels eftersom att Pell tidigare varit under utredning för sexuella övergrepp mot minderåriga, dels eftersom han anklagats för att ha misskött anklagelser om andra prästers övergrepp mot barn.

Straffet fastställs först i mars och Pell riskerar 25 år i fängelse. Han nekar till alla anklagelser och har överklagat domen.

En talesman för Vatikanen säger på tisdagen att kyrkan har "den yttersta respekt" för det australiska rättsväsendet.

– Det är smärtsamma nyheter som vi vet har chockat många människor, inte bara i Australien, säger Alessandro Gisotti.

– Medan vi inväntar den slutgiltiga domen sällar vi oss till de australiska biskoparna i deras böner för alla offer för övergrepp. Vi intygar på nytt vårt löfte att göra allt vi kan för att kyrkan ska vara en trygg plats för alla, särskilt för barn.

Anklagelser i många länder

Påve Franciskus själv har ännu inte kommenterat domen, som blev offentlig bara dagar efter att den katolska kyrkan avslutat ett toppmöte om sexuella övergrepp inom kyrkan.

– Jag har påmints om den grymma religiösa vanan, en gång utbredd i vissa kulturer, om att offra mänskliga varelser, företrädelsevis barn, i hedniska riter, sade påven under konferensen i Vatikanen.

Den katolska kyrkan har skakats av en rad skandaler gällande sexuella övergrepp de senaste decennierna.

I höstas avslöjades att hundratals präster begått övergrepp i flera städer i USA och en utredning visade att tusentals barn inom katolska kyrkan i Tyskland utsatts. I Mexiko har minst 152 katolska präster som begått sexuella övergrepp stängts av de senaste nio åren.

En utredning i Australien visade 2017 att sju procent av landets katolska präster anklagats för övergrepp mellan 1950 och 2010.

Publicerad: