Ortega lovar samtala med oppositionen

avTT

Foto: Alfredo Zuniga/AP/TT
Nicaraguas president Daniel Ortega. Arkivbild.

Nicaraguas president Daniel Ortega kallar till förhandlingar med oppositionen för att lösa en långvarig politisk konflikt som inleddes med protester mot Ortegas styre och där åtminstone 320 personer dödats till följd av hårda repressalier från regeringen.

Enligt presidenten siktar regeringen på att få till stånd förhandlingarna på onsdag nästa vecka. I samband med detta meddelas också att rättegångsförhör med sju oppositionspolitiker som anklagas för terrorism skjuts på framtiden.

Ortegas samtalsinbjudan kommer samtidigt som regeringen står inför en ekonomisk kris och ett underskott i statskassan motsvarande nära tre miljarder kronor sedan landet inte fått de lån och bidrag man annars normalt fått från internationella organisationer.

De regimkritiska protesterna startade i april förra året och riktades ursprungligen mot en planerad pensionsreform, som senare drogs tillbaka.

Oppositionen anklagar den tidigare gerillaledaren Ortega för att vara en korrupt diktator som styr landet efter eget bevåg tillsammans med sin fru Rosario Murillo, som också är vicepresident.