M-ledaren om nya migrationspaketet

avNiklas Eriksson

Publicerad:
Uppdaterad:
Anna Kinberg Batra efter den allra första omröstningen på Moderatstämman – som hon förlorade.

Moderaterna byter kurs efter åren med Fredrik Reinfeldt – med ett tufft migrationspaket.

I SVT:s Agenda svarar Anna Kinberg Batra på frågan om det är för att locka tillbaka väljare som gått till SD.

– Man ska inte behöva vara missnöjd med oss, säger M-ledaren.

Moderaterna har sedan valet tappat 8 procent av sina väljare till Sverigedemokraterna, enligt DN/Ipsos senaste kvartalrapport, enligt Dagens Nyheter.

När de i helgen höll partistämma i Karlstad skedde en kursändring jämfört med tiden med Fredrik Reinfeldt som partiledare, skriver TT.

Under stämman fattades elva beslut om skarpare migrationsregler och M kom också fram till att de vill möjliggöra förbud mot tiggeri i lokala ordningsföreskrifter.

Ordningslagen ska enligt Moderaterna ses över för att kommuner ska kunna förbjuda tiggeri ”för att öka förutsättningarna att upprätthålla den allmänna ordningen”.

”Ohållbar situation”

Migrationspaketet innehöll till exempel en ny linje där M vill att tillfälliga uppehållstillstånd blir huvudregel, mot dagens permanenta. Dessutom vill partiet göra som Tyskland och införa tillfälliga gränskontroller.

Jonas Hinnfors, statsvetare vid Göteborgs universitet, tycker att det inom de flesta partierna synts tecken på att det finns grupperingar som vill närma sig SD:s huvudfråga – migrationspolitken.

Något han säger är lätt att förstå men som också kan vara en återvändsgränd, enligt forskningen.

– ”Nu tappar vi till SD, nu måste vi hitta frågor som liknar deras” är lätt att tänka. Men det kanske vara kontraproduktivt, det är möjligt att man kanske i stället ska försöka skjuta in sig på de frågor där man har fortsatt högt förtroende, till exempel ekonomin, säger Jonas Hinnfors.

Enligt Anna Kinberg Batra är paketet ett sätt att komma till rätta med dagens ”ohållbara situation”.

– Vi måste få kontroll vid våra gränser över vilka som kommer hit, vi måste behandla asylansökningar snabbare och ett ja är ett ja och ett nej är ett nej, säger M-ledaren i SVT:s Agenda.

Där får hon också frågan om migrationspaketet är ett sätt att bli mer attraktiva för de M-väljare som gått till SD.

– Man ska inte behöva vara missnöjd med oss och för att vi ska vara relevanta och förtjäna förtroende behöver vi ha bra och fungerande svar på Sveriges problem, säger Anna Kinberg Batra i SVT Agenda.

”Samhälle som inte håller ihop”

I intervjun säger M-ledaren att de inte hade det ”förra året” och att hon anser att de alltid måste vara beredda att ompröva och se över sin politik inom stora och viktiga områden som migrationspolitiken.

– Om vi inte löser integrationsfrågan till exempel får Sverige ett nytt utanförskap och enorma problem i ett samhälle som då inte håller ihop, säger hon i Agenda.

– Det är mitt jobb att ta fram bättre lösningar än de vi haft och det har stämman också ställt sig bakom.

Valresultat bakom kursändring

Statsvetaren Jonas Hinnfors säger också att migrationspaketet Moderaterna tog fram på sin partistämma inte är särskilt förvånande – av flera skäl.

Bland annat för att det på stämman är ideologin som står i fokus och inte strategi. Hinnfors säger att M tillsammans med S stått för en generös migrationspolitik men med ganska strikta regelverk.

Men valresultatet är också en viktig faktor för kursändringen, enligt honom.

– I valet så förlorade Moderaterna väldigt mycket och så fanns det bara en vinnare och det var Sverigedemokraterna, säger Jonas Hinnfors.

Det har lett till att alla partier tittar på vad de kan göra för att hindra att deras väljare går till SD.

– Några drar slutsatsen att de ska dra sig närmare Sverigedemokraternas politik i deras viktigaste fråga, migrationsfrågan, säger han.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM