Ministern om SD:s kartläggning: "Avskyvärt!"

1 av 2
Morgan Johansson.

avNiklas Svahn

NYHETER

Sverigedemokraterna i Lund lägger ut kartor och listor över tilltänkta flyktingboenden på Facebook.

Nu får kartläggningen migrationsminister Morgan Johansson (S) att gå i taket.

"Avskyvärt!", skriver han på Twitter.

Tidigare i dag publicerade Sverigedemokraterna i Lund ett inlägg på deras Facebooksida om tilltänkta flyktingboenden i kommunen.

SD skriver att de kontrollerar alla bygglovsansökningar från stadsbyggnadskontoret "så fort vi kan för att utreda vad som planeras."

Kartläggningen får nu justitie- och migrationsminiter Morgan Johansson (S) att gå i taket. Han kallar det hela "avskyvärt".

"I en tid när flyktingboenden sätts i brand, lägger SD alltså ut adresser och kartor på planerade boenden. Avskyvärt!", skriver han på Twitter.

”Motsätter oss våldsverkan”

Den senaste tiden har ett flertal flyktingboenden och tilltänkta flyktingboenden i Sverige blivit utsatta för brandattentat. Bland annat i Perstorp i Skåne och Munkedal i Bohuslän.

Ted Ekeroth, ordförande för SD i Lund, avfärdar att publiceringen kulle innebära en risk för nya attentat.

– Vi motsätter oss all form av våldsverkan. Skulle någon vilja begå våld mot folk eller byggnader så kan de ta reda på var de ligger på egen hand. De behöver inte oss för det. Vårt syfte är bara att informera medborgarna så att de som vill kan klaga och reagera, säger Ted Ekeroth till Sydsvenskan.

Bakgrunden till publiceringen är enligt partiet att kommunen bryter mot reglerna kring bland annat bygglov. Men enligt byggnadsnämndens ordförande Björn Abelson (S) stämmer det inte.

– De går nazisters och främlingsfientligas ärenden när det gäller att försöka göra det extremt publikt vart det föreslås flyktingboenden. Det är oerhört dåligt omdöme och det visar bara att deras öppningar mot extrema rörelser är tydliga, säger han till tidningen.