Klart med tillfälliga uppehållstillstånd

Överenskommelse i flyktingfrågan – V står utanför

Regeringen har nått en överenskommelse med oppositionen, om flyktingfrågan, men Vänsterpartiet står utanför.

Uppgörelsen innehåller bland annat tvång för alla kommuner att ta emot flyktingar samt tillfälliga uppehållstillstånd under tre år.

– Vi har kommit överens om flera viktiga insatser för att klara den här situationen, säger Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister (S).

I morse stod det klart att regeringen kommit överens med Allianspartierna om en uppgörelse om flyktingpolitiken. Överenskommelsen innehåller bland annat tillfälliga uppehållstillstånd under tre års tid, med undantag för barnfamiljer och ensamkommande flyktingbarn. Försörjningskraven vid anhöriginvandring skärps och alla kommuner ska tvingas att ta emot flyktingar. Sverige ska även öka antalet kvotflyktingar till 5 000. Dessutom finns ett utvidgat rutavdrag med, som nu även ska omfatta trädgårdsarbete, it-service och flyttjänster.

I uppgörelsen utökas också de så kallade introduktionsjobben att gälla inte bara ungdomar utan även nyanlända. Kravet på kollektivavtal slopas för företag för att anställa en introduktionsjobbare. Kommunerna får också ökade resurser redan i år, 10 miljarder.

Däremot har kravet på skärpta gränskontroller, som länge fanns med i förhandlingarna, slopats.

V: ”Valt att stänga dörren”

Vänsterpartiet står utanför överenskommelsen. Källor talar om att beslutet är V:s eget, att partiets riksdagsgrupp har sagt nej till överenskommelse.

– Det stämmer inte alls, vi har varit beredda att diskutera allt utom tillfälliga uppehållstillstånd, säger en källa.

Från Vänsterpartiet menar man i stället att det är regeringen som har stängt partiet ute.

– Vi beklagar att regeringen valde att gå Moderaterna till mötes. Vi hade väldigt gärna velat vara med och kraftsamla för Sverige. Men tyvärr blev slutresultatet en stark destruktivitet och det löser inte de långsiktiga problem vi nu ser, säger Nooshi Dadgostar, partiets förhandlare.

Inför förhandlingarna kunde Aftonbladet avslöja att det fanns en stor skepsis hos de borgerliga partierna i fråga om V:s medverkan.

Presenterades gemensamt

På presskonferens menade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att samtalen varit konstruktiva.

– Partier har fått ge och ta. Men det har varit konstruktiva samtal och en gemensam vilja att ta ansvar för den här situationen, säger Ylva Johansson.

– Också V har varit med i samtalen men valde till sist att inte vara med i överenskommelsen. Men jag vill säga att de har också bidragit på ett konstruktivt sätt.

Alla kommuner måste ta ansvar

Migrationsminister Morgan Johansson (S) framhöll särskilt att alla kommuner nu blir tvungna att ta emot flyktingar. Han sa även att Sverige ska begära att vara del av EU:s system med omfördelning av migranter.

– Man kan göra det om man har ett väldigt hårt tryck, som vi har. Vi kommer därför att gå in med en sådan begäran till EU-kommissionen.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas talesperson i förhandlingarna, menade att överenskommelsen kommer att göra Sverige starkare och kommer att innebära en harmonisering mot andra EU-länder.

– För oss har frågan om tillfälliga uppehållstillstånd och skärpta försörjningskrav varit centrala i de här förhandlingarna, säger hon.

Miljöpartiets Magda Rasmusson menade att de tillfälliga uppehållstillstånden varit svåra för hennes parti att gå med på.

– Det viktigaste för oss har varit att barn och barnfamiljer inte ska behöva känna oro för sin framtid i Sverige, säger hon.

Dålig stämning mellan S och MP

Enligt vad Aftonbladet erfar var förhandlingsläget inom regeringen, mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet, periodvis mycket ansträngt när det gällde frågan om uppehållstillstånd.

Källor uppger för Aftonbladet att förhandlingarna fick avbrytas vid flera tillfällen för att MP och S skulle få tala ut enskilt på partiledarnivå.

Men inom regeringen ser man uppgörelsen som en framgång, trots att man fått ge med sig i flera frågor.

– Moderaterna hade som mål att splittra regeringen, genom att köra hårt på frågan om tillfälliga uppehållstillstånd. Vi fick ge med oss i mycket, men regeringen håller ihop, säger en källa.

Dessutom tycker man från regeringen håll, erfar Aftonbladet, att det är bra att V inte är med i uppgörelsen.

– Det är bra att det nu finns en annan opposition i de här frågorna än bara Sverigedemokraterna, säger en uppgiftslämnare.

Hjälp, vad händer? Vi förklarar flyktingkaoset
Publisert: