Aftonbladet/Inizio: Så tycker MP-väljarna om Romsons beslut

Av: Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Åsa Romson (MP) kan torka sina tårar.

44 procent av MP-väljarna tycker att hon gjorde rätt som gick med på åtgärderna i den nya flyktingöverenskommelsen.

Endast 27 procent tyckte det var fel och resten svarade ”vet ej”.

Det framgår i en ny undersökning av Aftonbladet/Inizio.

Regeringen presenterade i veckan ett nytt flyktingförslag. Syftet är att minska antalet asylsökande som kommer till Sverige.

På en presskonferens presenterade statsminister Stefan Löfven (S) och Åsa Romson, miljöpartiets språkrör, de nya föreslagna åtgärderna.

Bland annat innehåller förslaget tidsbegränsade uppehållstillstånd, medicinsk åldersbestämning och en begränsad anhöriginvandring.

Åsa Romson (MP) beskrev de nya åtgärderna som "drastiska". Hon menade att förändringarna kommer att sända "chockvågor" både i Sverige och ut i Europa.

– Det här är inte beslut som vi vill fatta, det här är beslut vi är tvingade till, sa hon på presskonferensen.

Romson var mycket nära till tårar när hon fick frågor om förändringarna. Det diskuterades också i efterhand hur mycket stöd det nya förslaget egentligen har inom Miljöpartiet.

44 procent höll med

Nu visar det sig att Romson kan torka sina tårar. 44 procent av miljöpartisterna tycker att MP gjorde rätt som gick med på åtgärderna.

Det framgår i en ny mätning av Aftonbladet/Inizio.

– Var fjärde miljöpartist tyckte det var fel och en fjärdedel är tveksamma, det säger något om hur ambivalenta de är i denna fråga, säger Karin Nelsson på Inizio.

Åtta av tio av miljöpartisterna tycker att miljöpartiet ska stanna i regeringen. Var tionde tycker att partiet ska lämna regeringen.

I samma undersökning framgår att förtroendet för regeringen är oförändrat sedan förra undersökningen gällande flyktingsituationen.

En majoritet (60 procent) av svenska folket tycker att regeringen inte tar tillräckligt ansvar för flyktingsituationen. Detta är i princip oförändrat sedan mätningen den 8 november då andelen var 63 procent.

”Inget avtryck i opinionen”

En tredjedel (34 procent) av svenskarna tycker att regeringen tar tillräckligt ansvar för flyktingsituationen. Detta är en ökning från den 8 november då var fjärde svensk (25 procent) tyckte att regeringen tog tillräckligt ansvar.

– Trots att man infört flera åtgärder och skruvat åt flyktingmottagandet tycker man, enligt siffrorna, inte att det är tillräckligt, säger Karin Nelsson.

När det gäller förtroendet för regeringens sätt att hantera flyktingfrågan är det var femte (22 procent) av svenska folket som har mycket eller ganska stort förtroende. Detta är i princip också oförändrat jämfört med mätningen den 4 september då var fjärde (26 procent) uppgav att de hade förtroende.

– Regeringens åtgärder har ännu inte gett något avtryck i opinionen, säger Karin Nelsson.

Anledningen till att opinionen ligger still jämfört med mätningen i början på november går att hitta i att man ännu inte sett några konkreta förändringar, tror Nelsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE