Ny studie varnar: Energidryck kan göra friska hjärtsjuka

Stora mängder energidryck kan leda till plötsligt hjärtdöd hos barn och unga.

Och det kan drabba till synes friska personer, enligt en ny internationell studie.

Studien som presenteras i tidskriften Canadian Journal of Cardiology av forskare från USA, Italien och Spanien. De menar att storkonsumenter av energidrycker kan utsätta sig för verkliga risker.

De skriver att den ökande populariteten för energidrycker kan leda till allvarliga hjärtproblem. Till och med plötsligt hjärtdöd hos till synes friska personer.

”Var försiktiga”

I tidskriften skriver de att ”marknadsföring av de här dryckerna kan hjälpa mot trötthet och förbättra fysisk samt kognitiv prestation kan ignorera verkliga faror”.

– Det är viktigt för läkare att förstå att bristen på reglering av koffeininnehållet och andra ingredienser i dessa högenergihaltiga drycker och komplikationerna som kan komma av dem så att föräldrar och barn kan utbildas i riskerna för hjärtrytmstörningar, och möjligheten att utveckla ångest och fobier till följd av överdriven konsumtion av energidrycker, säger doktor Sanchis-Gomar vid Universidad Europea de Madrid i ett pressmeddelande.

Deras råd är också att helt och hållet undvika energidryck i samband med fysiska aktiviteter. Och varnar för att överdriven konsumtion av energidryck tillsammans med alkohol eller andra droger kan leda till döden.

Däremot säger de att 250 milliliter om dagen är okej för en frisk tonåring.

I Sverige har många butikskedjor infört frivilliga åldersgränser på 15- eller 18-år för att köpa energidryck. I samband med den nya studien varnar också norska Hjärt- och lungsjukas förbund alla under 18 år att dricka energidrycker.

– Vi uppmanar dem som dem dricker energidrycker att vara försiktiga och är uppmärksamma på sitt koffeinintag generellt, säger Erik Arnesen vid norska Hjärt- och lungsjukas förbund, till norska Verdens Gang.

Frivilliga åldersgränser

– Det gäller framförallt barn och unga, gravida och ammande – koffein följer med modersmjölken – och andra som är känsliga mot koffein och har vissa hälsoproblem. Särskilt hjärt- och kärlsjuka.

Sveriges Bryggerier rapporterade i slutet av förra året att energidrycksförsäljningen i Sverige haft en stabil ökning de senaste åren. 2013 såldes 5,7 miljoner liter, jämfört med 4,2 miljoner liter 2010, enligt TT. Någon lagstadgad åldersgräns finns inte i Sverige.

Däremot har flera butikskedjor infört frivilliga åldersgränser.

Svenska Livsmedelsverket skriver att frågan om energidryck är farligt eller inte är svår att svara på då det beror på flera faktorer. ”Om man dricker vissa energidrycker i måttliga mängder är de inte farliga. Det visar många undersökningar.

Men dricker man energidrycker samtidigt med alkohol, kan koffeinet i dryckerna göra att man blir mindre medveten om hur berusad man är. Det finns också energidrycker med mycket hög koffeinhalt. Om man dricker mycket av dem finns risk att bli koffeinförgiftad” skriver de.

Publisert: