S nära bottennotering – SD ökar rejält

1 av 3

avSebastian Hagberg

NYHETER

Socialdemokraterna backar ordentligt i opinionen och är nu nere på 25,9 procent i en ny väljarbarometer från Svd/Sifo.

Det är partiets tredje sämsta siffra någonsin i en Sifo-mätning.

– Det är en väldig varningssignal, säger statvetaren Jonas Hinnfors.

Samtidigt fortsätter SD att öka.

Den nya Sifomätningen publicerades av Svenska Dagbladet på lördagskvällen.

Socialdemokraterna får 25,9 procent, den tredje sämsta siffran någonsin för partiet i en Sifo-mätning. De två bottennoteringarna kom under slutet av Håkan Juholts tid som partiledare.

– Det har varit ett ganska konstigt första halvår för regeringen där S inte har kunnat göra så mycket politiskt. Istället har det varit mycket prat om teknikaliteter, säger statsvetaren Jonas Hinnfors.

Jonas Hinnfors vill inte utmåla någon kris för Socialdemokraterna än, men säger att det börjar bli bråttom för Stefan Löfven. Skillnaden mellan blocken är nu bara 1,1 procentenheter.

– Det är en allvarlig situation för partiet på sikt. Framåt hösten och vintern, när regeringen fått igenom sin egen budget, måste man börja visa att man påverkar agendan. Det här är en väldig varningssignal.

SD gynnas av flyktingdebatten

Sverigedemokraternas ökning är den enda förändringen i Sifo-mätningen som är statistiskt signifikant. Partiet ökar från 12,5 procent i april till 14,7 procent.

– Trenden håller i sig. SD ligger högre än i valet, de har konsoliderat sig och klättrat. Deras profilfråga diskuteras mycket, vilket enligt forskningen är gynnsamt, säger Jonas Hinnfors.

Turbulensen kring Jimmie Åkessons sjukskrivning och uteslutningarna av SDU-topparna Gustav Kasselstrand och William Hahne tycks inte ha påverkat partiet.

– Det verkar inte så. Trots turbulensen har de varit tydliga med vad de vill och deras förslag landar i deras ideologi, säger Jonas Hinnfors.

ARTIKELN HANDLAR OM