Skogsbränder

Eldstorm sveper över Kalifornien

Av: 

Christoffer Malm

NYHETER

Tusentals brandmän bekämpar jättebranden

I går krävde elden sitt första dödsoffer – över tusen har evakuerats.

Nu kämpar niotusen brandmän mot hundratals bränder som rasar i Norra Kalifornien.

– Torkan har förvandlat delstaten till fnöske, säger guvernör Jerry Brown.

Minst 24 större skogsbränder rasar i det snustorra Kalifornien. De flesta var ännu okontrollerade på söndagsmorgonen svensk tid.

Folk på plats vittnar om apokalyptiska scener, där tjock rök förvandlar dagen till natt och eldslågorna slukar stora områden skog och vildmark, enligt AFP. Längs med vägarna står övergivna och utbrända fordon.

Tusentals brandmän

Nu kämpar en armé av brandmän, över 9 000 personer, och frivilliga för att ta kontroll över elden i det torra landskapet.

– Våra modiga brandbekämpare är vid fronten och vi ska göra allt vi kan för att hjälpa dem, säger Jerry Brown, guvernör i Kalifornen.

Men flera av bränderna är fortfarande svåra att bemästra. Daniel Berlant är talesman för Kaliforniens brandförsvar, och är orolig för Rocky-branden. Den är 10 000 hektar stor, som Fårö utanför Gotland – men bara kontrollerad till fem procent, skriver han på Twitter.

Blixtnedslag och svår torka

De senaste dagarnas oväder har gett upphov till tusentals blixtnedslag som startar nya små bränder som kräver brandförsvarets uppmärksamhet samtidigt som de stora bränderna rasar.

– Vi har haft 3 897 bränder, jämfört med snittet på 2552, så vi är långt över medeltalet, säger Ken Pimlott, chef för skogs- och branddepartementet i Kalifornien.

Situationen förvärras av den extrema torka, nu inne på fjärde året, som råder i stora delar av Kalifornien.

– Torkan har förvandlat delstaten till fnöske, säger guvernör Jerry Brown.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Skogsbränder

Kalifornien

USA