Sjukhuset: Vi tillsätter en utredning

avChristoffer Nilsson, Jill Sjölund, Julia Wågenberg, Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 8

BÅLSTA/STOCKHOLM. Mannen som misstänks ha knivmördat sin nioåriga dotter i Bålsta hade före mordet sökt hjälp hos på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Nu får han psykiatrisk vård på sjukhuset.

– Vi kommer nu att tillsätta en intern utredning för att bedöma handläggningen av mannen som sökte vård på sjukhuset, säger Göran Angergård, tf chefsläkare.

Det var vid halv fyra-tiden i går som polisen larmades till bostadsområdet i Bålsta. På plats hittades två skadade personer, en kvinna och en nioårig flicka. Flickan var så pass allvarligt skadad att hon, trots den första polispatrullens intensiva arbete med hjärt- lungräddning, senare avled på sjukhuset.

Flickans pappa, som är direktör, kunde gripas i bostaden. Han misstänks nu för mord och mordförsök.

Sökte vård före mordet

Utanför huset i Bålsta, där mordet misstänks ha inträffat, har flera under kvällen lagt blommor och tänt ljus.

Bland grannarna har nyheten att den nioåriga flickan misstänks ha mördats av sin pappa spridits. Motivet är oklart och flera grannar har svårt att förstå vad som kan ha hänt.

Under förmiddagen, samma dag som mordet, sökte mannen vård på sjukhus i Uppsala. En källa i mannens närhet uppger att familjen följde med pappan när han sökte vård och att han tidigare ska ha mått dåligt.

Familjen ska sedan ha kommit tillbaka till huset och lite senare under eftermiddagen hörde flera grannar höga skrik och rop.

– Jag hörde en tjej som skrek 'nej nej'. Men jag kunde inte avgöra då om det var någon som lekte eller vad det handlade om, säger en granne.

”Inte i hörbart skick”

En annan granne ska sedan ha slagit larm. Enligt polisen befann sig flera personer i huset. En av grannarna såg en blodig kvinna utanför.

– Hon var inte skadad, men blodig på kläderna, säger grannen.

Mannen hade tidigt i morse ännu inte kunnat förhöras eller delges misstanke om brott.

– Han är inte i hörbart skick och mår mycket dåligt men vi kommer att förhöra honom så fort det är möjligt, säger Christer Nordström på polisen i Uppsala.

Den skadade kvinnan, som är flickans mamma, vårdas för lindriga skador på Akademiska sjukhuset. Hon har kunnat förhöras kort. Även de andra personerna som befann sig i bostaden har kunnat höras.

– Men det handlar överlag om mycket korta förhör.

Motivet till mordet är fortfarande oklart.

Expert: ”Viktigt att få klarhet”

På fredagseftermiddagen bekräftade Akademiska sjukhuset i Uppsala Aftonbladets uppgifter att pappan nyligen sökt hjälp för psykiska besvär.

– Mannen sökte vård på Akademiska sjukhuset i går, med planerad uppföljning i öppenvård, säger Tobias Eriksson, chefsöverläkare psykiatri, Akademiska sjukhuset i ett pressmeddelande.

Mannen, som är i 45-årsåldern, får nu psykiatrisk vård på sjukhuset.

– Vi kommer nu att tillsätta en intern utredning för att bedöma handläggningen av mannen som sökte vård på sjukhuset, säger Göran Angergård, tf chefsläkare Akademiska sjukhuset.

Ulf Åsgård, psykiater och expert på gärningsmannaprofiler, anser även han att uppgifterna behöver undersökas. 
– Naturligtvis tycker jag att det ska utredas varför han sökte vård strax innan han utförde en så avancerad handling och varför han åkte hem. Det är viktigt för att få en klarhet i vad det egentligen var som hände. Man vill veta hur samtalet på sjukhuset var och vad som sades.

”Det är så hemskt”

Mannen och kvinnan hade nyligen separerat. Det berättar en kvinna som arbetar på den nioåriga flickans skola.

– Hon sa att hon numera bodde med sin mamma och inte med sin pappa, säger hon.

Hon är chockad efter det som har hänt.

– Jag kan inte fatta att detta har hänt. Det är så hemskt. Hon var jordens snällaste och gulligaste tjej, så känslig och söt. Jag förstår inte att någon ville göra henne illa.

Den misstänkte mannen är inte sedan tidigare dömd för några grova våldsbrott. 2006 dömdes han för grov rattfylla.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Bålsta