”Jag har ingen annanstans att ta vägen”

avSusanna Nygren

NYHETER

Kastas ut utan ny boplats

1 av 13 | Foto: KRISTER HANSSON
”Jag har ingen annanstans att ta vägen”, säger Armina, 33 år.

EU-migranterna i Sveriges största migrantläger vägrar flytta trots beslut om avhysning. De planerar en sittstrejk utanför Stadshuset och när poliserna kommer på söndag tänker man inte ge sig av frivilligt. En höggravid kvinna är mycket uppriven efter beslutet.

– Jag tänker tända eld på mig själv när polisen kommer. Jag har ingen annanstans att ta vägen, säger Armina, 33 år.

Senast klockan 16 på söndag ska alla migranter ha lämnat lägret på Industrigatan i Malmö. Det beslutade miljönämnden i Malmö stad under tisdagsförmiddagen. De boende i lägret är chockade och bedrövade efter beskedet. De hoppades in i det längsta att kommunen skulle komma med en lösning. De flesta är inte beredda att lämna det som troligen har blivit Sveriges största läger med migranter.

– Vi kommer inte gå härifrån. När polisen kommer på söndag kommer vi göra motstånd och försöka hålla dem utanför, säger Jorge.

”Ska sittstrejka”

Några andra migranter säger att de ska protestera genom att sittstrejka utanför kommunhuset på söndag. 33-åriga Armina är höggravid och en av dem som är mest upprivna över beslutet.

– Jag tänker tända eld på mig själv när polisen kommer. Jag har ingen annanstans att ta vägen, säger Armina.

Sedan andra läger runt om i Malmö har tömts och utsatts för hatattacker bor det nu mellan 100 och 150 personer i lägret vid Sorgenfri i centrala Malmö. Många migranter tycker att är tryggt på ödetomten eftersom de är samlade på platsen och har ett staket runt.

Tomten är privatägd och migranterna har olagligt bosatt sig på platsen. Carina Svensson (S), ordförande i miljönämnden, menar att en avhysning från platsen är det enda alternativet eftersom lägret har blivit en sanitär olägenhet utan sophantering och sanitärinrättning. Kommunen anvisar däremot inte migranterna någon alternativ plats.

”Hoppas det blir frivilligt”

I stället kan de ansöka om en bussbiljett hem. För 50 migranter finns det också möjlighet för fem dagars sovplats på ett evakueringsboende.

– Man har möjlighet att fundera fram till söndag vad man vill ta med sig från lägret. Jag hoppas att det blir en frivillig avflyttning. Det vore värdigare, säger Carina Svensson.

Det finns en höggravid kvinna i lägret. Hur kan Malmö stad stötta henne?

– När det gäller EU-migranter som har barn är det en annan situation. Barnfamiljer måste vi se till att de har ett boende. Det anger barnkonventionen.

Vänsterpartiet motsätter sig avhysningen och reserverade sig mot beslutet.

– Man borde ha anvisat en annan plats till migranterna med sanitära möjligheter. Dessutom måste vi framföra till regeringen att EU måste utöva påtryckningar mot Rumänien. Det ekonomiska stödet till landet måste villkoras. Hjälper de inte romerna i sitt land så ska det kännas. Just nu är Rumäniens regering väldigt nöjd med att romer försvinner till andra länder, säger Elisabeth Hellman (V), miljönämnden.

ARTIKELN HANDLAR OM