Inläggen på ökända forumet: ”Haha, det var en av oss”

NYHETER

Tar på sig hotet mot universitetet i anonyma inlägg

Ett reellt hot, eller ett ”skämt” från illvilliga personer på nätet? På måndagen håller Lunds universitet stängt efter inlägget på en anonym app. Vad har egentligen hänt?

”Några av er är ok. Gå inte till Universitetet imorgon om ni är i Lund. Kolla nyheterna imorgon morgon. Så länge jodlare”.

Så skrev någon på söndagen i den anonyma appen Jodel, som blivit populär bland studenter på flera av Sveriges lärosäten.

Inlägget, som i stort sett var en svensk kopia av inlägget Chris Harper-Mercer skrev innan skolskjutningen i Oregon den 1 oktober, ledde snabbt till starka reaktioner.

”Pratade med polisen i Lund. De tittar på det just nu”, skrev en annan användare kort efteråt.

Skröt på ökänt forum

Inlägget på Jodel skrevs på söndagsförmiddagen. Redan 13.42, långt innan nyheten om hotet nått medierna, verkar en helt anonym användare på det ökända forumet 4chan ha tagit på sig det som hänt. Och gjort det som ett skämt.

”Jodel är som Twitter fast anonymt. Man kan använda gps tweak för att kunna skriva i andra områden än där man befinner sig. Jag skrev en svensk version av 'Some of you guys are alright, don't go to X tomorrow”, skrev personen.

Appföretaget Jodel har bekräftat att det aktuella inlägget inte skrevs från Lund. Personen har alltså befunnit sig på en annan ort men kringgått Jodels system för att man bara ska kunna se inlägg som skrivits i närheten av en själv.

4chan är ett helt anonymt forum och saknar i princip regler vilket lett till allt från uthängningar och häxjakt till skämt och hackerattacker. Det var här som det mycket löst sammansatta hackernätverket Anonymous föddes, döpt efter det namn alla användare får när de skriver.

”Det var en av oss”

I forumets svenska tråd skrev användarna på söndagen om hotet mot Lunds universitet. När Aftonbladet publicerade nyheten om hotet lades skärmdumpar upp i tråden.

”Hahaha! Det är en av oss som gjorde det tidigare idag”, skrev en användare.

”Hej SÄPO”, skrev en annan person i inlägget efteråt.

Sent på söndagskvällen kom beskedet att Lunds universitet håller stängt på måndagen.

– Det här är det allvarligaste hotet vi någonsin fått, sa säkerhetschefen Per Gustafson till Aftonbladet då.

Polisen uppgav sent på söndagen för Aftonbladet att de anser att det inte förekommit något konkret hot.

– Det är inte polisen som stängt universitetet, utan det är ett självständigt beslut som universitetet fattat, sa Maya Forstenius, pressinformatör på Skånepolisens ledningscentral.

Under natten till måndagen fortsatte diskussionen i tråden på det anonyma forumet 4chan.

”Jag håller seriöst på att skratta ihjäl mig”, skriver en person som signerar sitt inlägg med ”Lundastudent som har ledigt imorgon”.

Två skolor stängda i Uppland

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska liknande inlägg ha riktats till andra lärosäten via Jodel den senaste tiden. Uppsala universitet, där appen används av många, har dock gått ut på Twitter med att de inte mottagit några hot.

Att göra olika ”skämtinlägg” med hänvisning till Chris Harper-Mercers ”some of you guys are okay” har den senaste tiden blivit något av en trend på 4chan, såväl i Sverige som i USA.

På måndagen rapporterade UNT att ett liknande hot skickats ut i Uppland. Någon hade skrivit ”gå inte till skolan idag” i ett anonymt inlägg på Jodel.

Inlägget nämnde inget särskilt område eller någon särskild skola. Ändå valde rektorer på två skolor i Skutskär att hålla stängt på måndagen.

– Polisen har inte fattat några beslut om att utrymma, det har skolan gjort på egen hand. Utifrån de analyser vi gjort så anser vi inte att det finns något seriöst hot bakom meddelandet, säger Uppsalapolisens presstalesman Christer Nordström till UNT.

ARTIKELN HANDLAR OM