Här är länderna som har kränkt Sveriges territorium

Under de fem senaste åren har svenskt territorium kränkts 42 gånger, enligt uppgifter till DN.

Landet som gjort det mest?

USA.

Kränkningarna gäller både luft- och sjöterritorium och DN uppger att försvarsdepartementet gjort sammanställningen på tidningens begäran.

USA toppar listan som landet som kränkt svenskt territorium flest gånger, sju stycken. I juli förra året flög exempelvis ett signalspaningsplan över Gotland och öster om Öland. DN skriver att planet spanade i internationellt luftrum och begärde tillträde att flyga in över Sverige när man hade ett ryskt jaktflyg efter sig. Även fast Sverige sa nej fullföljde USA sin undanmanöver.

”Har inte sett något mönster”

Flest kränkningar, sju stycken, står USA för. Ryssland och Tyskland står för sex kränkningar vardera. På tredje plats kommer Norge med fem kränkningar.

– Det är en annan typ av beteende från rysk sida, säger en UD-tjänsteman till tidningen.

Enligt överbefälhavaren Micael Bydén är det Ryssland som driver på utvecklingen i närområdet.

– Vi har inte sett något mönster i kränkningarna utan det är en ­variation av olika händelser och länder. Det är ofta missuppfattningar, man tror sig ha ett tillstånd men det råkar inte gälla då. Eller så är det ren felhantering; man tror sig vara på ett ställe men är någon annanstans, säger han till DN och fortsätter:

– Vi kränker också gränser emellanåt och jag har under min tid som flygvapenchef ringt några samtal, knappt en handfull, där vi har ställt till det med våra grannländer.

Aftonbladet

Publisert: