Rekordkylan – århundradets kallaste dag

Av: Linnea Järkstig

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 5

Det blir bara kallare och kallare. Nu har säsongens köldrekord slagits – igen.

Minus 42,8 grader uppmättes i natt i Naimakka i nordligaste Norrland.

– Så kallt har vi inte haft det i januari sedan 1999, säger Marcus Sjöstedt på SMHI.

Det är östliga vindar med kalluft från Ryssland som blåser in över Sverige och orsakar det kyliga vädret.

Natten till i dag slogs säsongens köldrekord igen när hela 42,8 minusgrader uppmättes i Naimakka, i norra Lappland. Det är den kallaste temperaturen i januari som uppmätts sedan 1999.

– Vi har haft det riktigt kallt de senaste dagarna och så kommer det fortsätta, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog på SMHI.

Kylan försvårade släckning

De senaste dagarna har vi slagit säsongsrekord på säsongsrekord. I går kväll var rekordsiffran minus 40,5 som även det uppmättes i Naimakka.

Men det väntas inte bli varmare under de närmaste dagarna.

– Natten som kommer kommer temperaturerna fortsätta sjunka ned och ligga långt ned på minussidan.

I just Norrbotten har den stränga kylan påverkat tågtrafiken i inlandet genom inställda tåg och förseningar. Under torsdagen och fredagen väntas flertalet av Norrtågs avgångar vara inställda och även SJ har valt att ställa in avgångar på grund av kylan. Flera bussar ställs också in, så det finns ingen ersättningstrafik för de som tänkte ta tåget.

Dessutom har det under onsdagen inträffat flera trafikolyckor till följd av det kalla vädret. Kylan har också försvårat släckningen av bränder på flera platser i Sverige.

”Kylan dämpas något”

I de norra delarna av landet kommer den bitande kylan att dämpas under helgen. I norra Norrland ligger temperaturerna på omkring 30-35 minusgrader, men under helgen kan de successivt börja krypa uppåt, till runt -20 grader.

– Den allra värsta kylan kommer dämpas något fram mot helgen, men det kommer fortsätta vara riktigt kallt på många platser framförallt i norra Sverige, säger Marcus Sjöstedt.

Det kommer med andra ord att fortsätta vara minusgrader i större delen av landet även under nästa vecka, även om det ser ut att bli något varmare.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN