Star wars

Arga föräldrar: Var är Star Wars-dockan?

Av: 

Viktor Adolfsson

NYHETER

Nya huvudkaraktären saknas i hyllan

Trots att ”Rey” är den viktigaste karaktären i den senaste ”Star Wars”-filmen saknas hon i leksakshyllorna.

– Hade det varit en manlig karaktär hade man haft dockan tillgänglig, säger Jakob Dolk, som ville köpa en Rey-docka till sin dotter.

Jakob Dolk.

Foto: Privat.

Under mellandagarna blev missnöjet allt större och många föräldrar började skriva till leksakskedjan BR Leksaker på deras Facebooksida.

Anledningen? Huvudkaraktären ”Rey” från nya ”Star Wars: The force awakens” finns inte med i sortimentet i lika stor utsträckning som flera manliga karaktärer.

Jakob Dolk, 38, från Jönköping, ville gärna köpa en Rey-docka till sin dotter. Efter att ha upptäckt att det inte fanns några i utbudet hörde han av sig till BR Leksaker. Svaret han fick via mejl lade han upp på Facebook:

I nuläget är det här inte en leksak vi planerar att ta in i vårt sortiment men självklart har jag vidarebefordrat ditt önskemål till vår inköpsavdelning”.

– Hur man än vrider och vänder på det: Man hade inte släppt ett set med dockor från Indiana Jones utan Indiana Jones. Hon är ändå huvudkaraktären, säger Jakob till Aftonbladet.

Saknas i Star Wars-monopol

Just den dockan från amerikanska Hasbro som Jakob hade med i Facebookinlägget har ännu inte lanserats i Europa. Men han är övertygad om att det har betydelse att det handlar om en kvinnlig karaktär.

– Hade det varit en manlig karaktär hade man haft dockan tillgänglig.

Han tar bland annat upp exemplet med ”Black widow” från ”Avengers” som sällan finns med i olika dockset med figurer från filmerna. ”Rey” saknas exempelvis i den ”Star Wars”-version av Monopol som lanserades inför den nya filmen.

Disney, som numera äger rättigheterna till varumärket, har tidigare sagt till Buzzfeed att en del produkter inte lanserats för att undvika så kallade spoilers.

”Ingen visste vad filmen skulle handla om”

Även danska Top-Toy, som äger BR Leksaker, har denna förklaring.

– I stort sett visste ingen utanför Lucasfilm och Disney innan den 16 december, när filmen hade premiär, vad filmen skulle handla om eller vilka roller de olika karaktärerna spelade. Därför har vi köpt allt som vi kunde få fatt på hos våra leverantörer, säger Line CW Rasch, kommunikatör på Top-Toy, till Aftonbladet.

Det har inte funnits Rey-produkter att ta in i sortimentet tidigare, menar hon.

– Nu när vi vet, är det nog bara en tidsfråga innan Rey är på Star Wars-hyllorna, säger hon.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Spanien–Sverige i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Star wars