Uppgifter: Rysk oppositionspolitiker förgiftad

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:
Vladimir Kara-Murza
Foto: IVAN SEKRETAREV
Vladimir Kara-Murza

Rysslands allt mindre opposition skakas av ännu ett mystiskt dödsfall.

En av den mördade Boris Nemtsovs närmaste allierade tros ha blivit förgiftad.

Vladimir Kara-Murza, 33, vårdas nu på ett sjukhus med svåra inre skador.

Den ryske oppositionsledaren Vladimir Kara-Murza intensivvårdas på ett sjukhus i Moskva efter att plötsligt ha kollapsat på sitt kontor tidigare i veckan.

Enligt Financial Times har sjukhuset gått ut med att 33-åringen lider av njursvikt samt en svår lunginflammation. Men enligt tidningens källor har hans tillstånd nu försämrats så till den grad att livsuppehållande åtgärder satts in - de medicinska problemen ska ha spritt sig till andra organ i kroppen.

”Kan vara vad som helst”

Hans fru Evgenia har vädjat om att flyga ut honom ur Ryssland för vård - men hennes begäran har inte godkänts av sjukhuset som hävdar att han för sjuk för en förflyttning.

Enligt Financial Times hade 33-åringen inga tidigare hälsoproblem som kan ha utlöst det plötsliga och oväntade insjuknandet.

I stället hävdar hans fru i ett uttalande att Vladimir Kara-Murza bär symptom av förgiftning, rapporterar AP. Enligt 33-åringens vänner har sjukhuset bekräftat misstankarna.

– Läkarna har just bekräftat att han har blivit förgiftad. Med vilken substans kan de inte säga ännu. Det kan vara vad som helst, säger Andrei Bystrov, oppositionsaktivist och familjevän, till The Telegraph.

Arbetade med Ukraina-rapport

Vladimir Kara-Murza arbetade tätt ihop med Boris Nemtsov som sköts ihjäl på öppen gata i ett av Moskvas hårdast bevakade områden. De två männen var aktiva i samma oppositionsparti och Vladimir Kara-Murza var också en av de ledande i medborgarrörelsen Open Russia som grundades av exil-oligarken och Putin-kritikern Mikhail Khodorkovskij som suttit fängslad i 10 år.

Dagen innan Vladimir Kara-Murza insjuknade hade Open Russia släppt en dokumentärfilm som anklagar Ramzan Kadyrov - Tjetjeniens starke man och Vladimir Putins nära allierade i regionen -  för mord och ett utbrett bruk av tortyr i den oroliga delstaten.

Samtidigt anklagas också flera tjetjener med kopplingar till Kadyrov för mordet på Boris Nemtsov.

Vid sidan av dokumentärfilmen uppges Vladimir Kara-Murza ha arbetat med att färdigställa en oppositionsrapport om ryska trupper närvaro i Ukraina. Arbetet med rapporten initierades av den mördade Boris Nemtsov.

Publicerad: