Nu drar världens största flygövning igång i Sverige

Av: Sebastian Hagberg

Publicerad:
Uppdaterad:

I dag blir norra Sverige övningsområde för flera Natoländers militärflyg.

Övningen har fått kritik för att bidra till spänningarna i Östersjöområdet.

– Putin kommer säkert göra några uttalanden, men so what? säger Jacob Westberg, lektor vid Försvarshögskolan.

Grafik och fakta: Här är flygplanen som deltar

I dag inleds världens största flygövning under 2015: Arctic Challenge Exercise (ACE).

Förutom arrangörerna Sverige, Norge och Finland deltar ytterligare sex länder, i övningen, som arrangeras under FN-mandat. Det jättelika övningsområdet omfattar hela norra Sverige, från Umeå och uppåt.

Enligt Försvarsmakten är syftet att öka den militära förmågan och att skicka "säkerhetspolitiska signaler".

– Det yttersta syftet är att öka den bestämda operativa militära förmågan, men också att sända tydliga säkerhetspolitiska signaler att vi gör detta tillsammans med andra, sa generalmajor Karl Engelbrektson, chef för förbandsproduktionen i Försvarsmakten vid en pressträff förra veckan.

”Inte råd att försvara oss själva”

Jacob Westberg, lektor i säkerhetspolitik och strategi vid Försvarshögskolan, är positiv till övningen.

– Det är tyvärr så att de nationella försvarens dagar är över, vi har inte råd att försvara oss själva. Sådana här övningar skapar en bättre förmåga att samverka med länder i händelser av kris, säger han.

Övningen har fått hård kritik för att bidra till en ökad militarisering av Sverige och att vara bensin på brasan i spänningarna kring Östersjön.

I april skrev 31 kulturarbetare på DN Debatt att Natopolitiken "gör Sverige till gisslan i det internationella spelet."

– Övningarna med Nato har pågått sedan 90-talet och vi gjorde egentligen samma sak under Kalla kriget, men då var det hemligt, svarar Jacob Westberg.

”Sämre läge än under Kalla kriget”

Knäckfrågan, enligt Jacob Westberg, är huruvida Sverige blir säkrare genom att hålla sig utanför konflikter eller genom samarbete med en av parterna.

– Det här är det sämsta säkerhetsläget sen Kalla krigets slut. Jag skulle till och med säga att det är sämre än under Kalla kriget, för då var terrorbalansen stabilare. Läget är allvarligt, säger han.

Ryssland har tidigare riktat kritik mot att de alliansfria länderna Sverige och Finland övar med Nato. Jacob Westberg tror inte att Putins "skräckdiplomati" kommer att avta.

– Man vill genom att spänna musklerna försöka få oss att dra oss tillbaka och det kommer säkert bli några uttalanden med anledning av ACE. Men so what? Om vi finner det för gott att samarbeta med andra Natoländer så är det vår sak. Vad ska Ryssland säga om det?

Grafik och fakta: Här är flygplanen dom deltar

Publicerad: