Putins metod – kriga utan krig

Hybridkriget mer troligt än fullskalig attack

Putin har uppfunnit, och blivit världsmästare i en ny gren:

Att kriga utan krig.

– Vi har hamnat i en duellsituation där fred inte längre betyder det som vi trodde, säger forskaren vid försvarshögskolan Håkan Gunneriusson.

Putin efter att officiellt ha annekterat Krim
Putin efter att officiellt ha annekterat Krim

Den amerikanska tankesmedjan CEBA:s rapport har det ödesklingande namnet ”Den kommande stormen.”

Den beskriver bland annat hur Ryssland vid minst ett tillfälle ska ha övat att ta över Gotland, Åland, Bornholm och Nordnorge genom blixtanfall. Omkring 30 000 ryska soldater ska ha deltagit i övningen.

Ej troligt

Även om Ryssland har förmågan att genomföra en sådan offensiv, skriver författaren av rapporten Edward Lucas att ett sådant scenario i dagsläget är högst osannolikt. Inte heller väntar han sig att reguljära ryska förband går in i något av Baltländerna.

Mer troligt är det att Putin utvecklar och förfinar det som kommit att bli hans egen paradgren – att kriga utan krig.

På militärspråk har det kommit att kallas hybridkrigföring.

– Det handlar om att krigföringen har flyttat ut från kriget och nu ockuperar freden, säger Håkan Gunneriusson.

Sårbara

Enkelt beskrivet kan man säga att Putin struntar i hur krig brukar föras och helt enkelt skriver sin egen instruktionsbok.

Konflikten i Ukraina är det tydligaste exemplet. Alla tar för givet att Ryssland håller i trådarna, men själva förnekar de inblandning.

– Vi vet inte hur vi ska förhålla oss till det, vilket gör oss lite handlingsförlamade. Vårt västerländska samhälle hamnar i en ofördelaktig situation eftersom det blottar vissa svagheter i vårt samhälle, menar Håkan Gunneriusson.

Allt började med de gröna männen som förra våren plötsligt dök upp på Krimhalvön. I början var de bara ett hundratal och omringade flygplatsen i staden Simferopol, men på bara några dagar fanns de överallt och lamslog den ukrainska militären i området utan att egentligen gå till anfall.

Omvärlden slog fast att det rörde sig om ryska soldater, men Putin förnekade all inblandning.

Den 18 mars förra året förklarade presidenten ändå att Krim numera är en del av den ryska federationen. Utan att avlossa ett enda skott hade han annekterat den strategiskt viktiga halvön vid Svarta havskusten.

– Det samma har vi sett i östra Ukraina där förnekandet av ansvar från den ryska regeringen är en integrerad del av hybridkrigföringen, säger Håkan Gunneriusson.

Accepterar

Han menar att varken EU eller ens Nato vill gå i verklig klinch med Putin.

– I så fall skulle de ha agerat hårdare i Ukraina. Sanktionerna är ett pris som Putin är bered att betala och det innebär att vi mer eller mindre accepterar Rysslands agerande.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN