Satanistisk getgud söker ny ägare

Av: Erik Melin

Publicerad:
Uppdaterad:
Baphomet  Statyn innan den kläddes i brons.
Foto: The Satanic Temple
Baphomet Statyn innan den kläddes i brons.

En jävligt stor staty föreställande en gethövdad gud söker ny ägare.

Sugen?

Ta då kontakt med Satanistiska templet i USA.

Över två och en halv meter hög och med en vikt på omkring ett ton så är den förbronsade statyn, föreställande den av satanister annekterade gudagestalten Baphomet, inte något man bara gör sig av med.

Men det är precis vad Satanistiska templet, eller The Satanic Temple, i USA vill göra.

Ursprungligen var nämligen den satan så tunga statyn tänkt att placeras bredvid ett monument med de tio budorden utanför delstatskongressen i Oklahoma. Men eftersom delstaten förbjuder propaganda för en viss religion på allmän mark, vilket man i Oklahomas högsta domstol kom fram till budordsmonumentet gjorde, så måste det nu tas bort.

Kontrastera budord

Satanisterna är inte längre intresserade av att placera sitt monument utanför kongressen.

– Hela poängen med vår strävan var att erbjuda ett monument som skulle komplettera och kontrastera mot de tio budorden, vilket skulle bekräfta att vi lever i ett land som respekterar pluralism och vägrar att låta ett enskilt synsätt synsätt att favoriseras av makten och auktoriteten i styrande institutioner, skriver Satanistiska templets talesperson Doug Mesner till Washington Post.

”Motvikt till barbarism”

I stället vänder nu templet blicken mot Arkansas eftersom man i delstaten tidigare grav grönt ljus för en privatfinansierad staty med de tio budorden som ska uppföras utanför delstatens kongress.

– Det finns en mängd områden i USA som skriker efter motvikter till existerande hyllningar till gammal abrahamitisk barbarism, säger Mesner till WP.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN