PR-expert: Bara provokation och demonstration

avSara Kvarnström

NYHETER

Provokationen i Sverigedemokraternas kampanj gör den effektfull - men reparerar en påstått negativ bild av Sverige gör den inte, tycker pr-experten Paul Ronge.

– Man kommer inte hit för att engagera sig i att det finns tiggare i Sverige, säger han.

Foto: Sven-Olof Englund
Pr-experten Paul Ronge.

PR-konsulten Paul Ronge är inte förvånad att Sverigedemokraternas skäms-kampanj fått stor uppmärksamhet på kort tid.

– Det får man alltid när man är väldigt dramatisk, det är inte svårt. Man entusiasmerar sina egna anhängare, men kommer ha svårt att få nya, säger Ronge.

Påverkar inte turister

Han tror att anslaget är för hårt för att locka fler sympatisörer till partiet, snarare kan de förlora röster som inte ställer upp på ett främlingsfientligt budskap. Att turister skulle ta anstöt av tiggare på Sveriges gator tror han inte.

– Det är inte Sveriges problem, det är Europas. Jag kommer just nu från Frankrike där jag varit i sommar och det finns tiggare där också, precis som i England och överallt, säger Ronge.

Därför tror han inte att kampanjen i det stora hela påverkar bilden av Sverige i utlandet.

– I den mån man ser kampanjen blir man nog lite förbryllad och störd. Men man kommer inte hit för att engagera sig i att det finns tiggare i Sverige.

Effektfullt men inte bra

Ur Sverigedemokraternas synpunkt tror han man ser kampanjen som ganska bra, men Ronge tycker främst att den är provokativ. Han jämför med när Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman eldade upp 100 000 kronor under Almedalsveckan 2010

– Det var effektfullt men få tycker efteråt att det var bra pr. Bra pr är något som är först effektfullt och sen vinner sympati. Det gör inte det här. Det är mest bara provokation och demonstration.

Motdemonstrationer ingen idé

I kölvattnet av kampanjen diskuteras motdemonstrationer. Men det tror Paul Ronge också ger mer effekt än sympati.

– Det bästa är att tiga ihjäl dem om man är emot skulle jag säga.

De stora förlorarna på kampanjen tror Paul Ronge är SL.

– Hur de än gör så blir det fel. Det skulle varit enklare för dem att bara säga nej från början.

ARTIKELN HANDLAR OM