Misstänkt bomb var attrapp

Av: Julia Wågenberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Misstänkt bomb hittades efter skottlossning i Oslo

1 av 8

En väktare blev beskjuten vid Oslo universitet. Därefter hittade polisen "ett bombliknande föremål".

Det förstördes och bombtekniker konstaterade det var ofarligt.

– Avspärrningarna har nu reducerats och situationen normaliseras, twittrar Oslopolisen.

Skjutningen skedde vid klockan tre natten till onsdagen. En väktare undersökte campusområdet Blindern vid Oslo universitet. Han fick se två män och sprang efter dem.

– En av männen vände sig om och avlossade fyra, fem skott. Ett träffade väktaren i bröstet, säger Vidar Pedersen, polisens operationsledare till tidningen VG.

Väktaren ska ha burit skottsäker väst. Han uppges inte ha blivit allvarligt skadad och har vårdats på plats av ett sjukvårdsteam.

Polisen: Kan inte utesluta samband

Jakten på de två misstänkta gärningsmannen togs upp direkt. I samband med sökningarna hittade polisen en väska vid universitetsområdet.

– Det är en väska med några saker i som vi bedömer misstänksamma. Vi ser det som ett bombliknande föremål, säger Tor Jøkling, verksamhetschef vid Oslo polisdistrikt till VG och tillägger:

– Vi kan inte utesluta eller bekräfta att fyndet har ett samband med skottlossningen i natt.

Delar av universitetsområdet och flera byggnader spärrades av. Tekniker undersökte det bombliknande föremålet, som senare förstördes. Då kunde polisen konstatera att föremålet var ofarligt

Faran över

– Till synes var det en helt identisk konstruktion med alla de andelar som ska till för att det ska se ut som en riktig bomb, men som inte innehåller riktigt sprängstoff, sa polisinspektör Johan Fredriksen på en presskonferens vid lunchtid.

Strax innan 12 twittrade Oslo polisdistrikt att faran var över.

"Den bombliknande saken är nu undersökt och bombgruppen är färdig på stället. Avspärrningarna blir nu reducerade och situationen normaliseras", skriver Oslo polisdistrikt på Twitter.

Fler föremål

Polisen inrättade ett flygförbud över universitetsområdet. Det gällde både drönare och flygplan.

På morgonen hittade polisen ett nytt föremål nära tunnelbanestationen vid Blindern. Ingången till stationen spärrades av. Polisen bedömde föremålet som intressant och undersökte det. Enligt VG, som hänvisar till norsk polis, var det en jacka som hittades.

– Vi har hittat fler objekt som vi sätter i samband med händelsen och personerna, säger Tor Jøkling.

Polisen har lämnat signalement på den man som misstänks för att ha avlossat skotten. Han ska ha burit röd keps, svart jacka och grå skor.

Anställda skickades hem

– Om det finns personer som sett en sådan person mellan klockan två och fyra i natt vid området är det i så fall aktuellt, säger Torgeir Brenden, talesperson för polisen till VG.

Campusområdet Blindern ligger i stadsdelen Nordre Aker, på gränsen till Vestre Aker, i nordvästra Oslo. Med anledningen av händelserna under natten och morgonen ombads anställda vid universitetet att inte komma till jobbet.

– Vi har beslutat att skicka hem alla anställda. Det finns inte många studenter här nu, men all personal här har fått höra att de inte behöver komma hit, säger Gunn Elin Bjørneboe, beredskapsansvarig vid universitet, till VG.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN