Granskar langningen till Kommunals festvåning

avNiklas Svahn

1 av 2

Alkoholdrycker från Kommunals krog Metropol Palais har langats till fackets festvåning – som saknar alkoholtillstånd.

Det avslöjade Aftonbladet i förra veckan.

Nu ska ärendet granskas av Stockholms tillståndsenhet.

Lådvis med vin har då och då langats upp till Kommunals stora festvåning på Hagagatan i Stockholm.

Fackförbundets krog Metropol Palais fungerade som bulvan och tog emot alkoholen innan den fördes vidare till festvåningen som saknar alkoholtillstånd.

Allt ifrån städpersonal till servitriser beordras att köra alkoholen på pirror till Kommunal trots att det strider mot reglerna, vilket Aftonbladet avslöjat.

”Väldigt allvarligt”

Nu ska tillståndsenheten i Stockholms stad granska langningen, skriver Sveriges Radio.

– Vi öppnar ett så kallat ingripandeärende. Lyran HB får ju bara servera alkohol i den lokalen som de har på sitt serveringstillstånd och om de levererat till någon annan så är det väldigt allvarligt säger Carina Cutlip, chef på tillståndsenheten hos Stockholms stad till Sveriges Radio.

Handelsbolaget Lyran, som driver restaurangen på Sveavägen, ägs av Svenska kommunalarbetareförbundet och av Kommunal i Stockholms län.

Ville ha sitt ”egna” vin

Spriten har Kommunals egen personal köpt in till festvåningen direkt från Systembolaget. Men vin har gått åt i större mängder och de ansvariga på Kommunal ha också velat ha sitt "egna" vin.

Kommunals tidigare kassör och tredje vice ordförande Anders Bergström, som fått avgå, konfronterades av Aftonbladet med uppgifterna om att det saknas alkoholtillstånd. Han svarade först att han inte kände till detta men återkom senare med en skriftlig kommentar:

”Lyran har bedrivit catering på förbundet och det visar sig att det utan förbundets vetskap har förekommit alkoholservering utan erforderligt tillstånd. Detta kommer också att åtgärdas omedelbart”.

Tillståndsenhetens utredning kan sluta med en avskrivning, erinran, varning eller med återkallelse av serveringstillståndet.

ARTIKELN HANDLAR OM