Tiotal fynd knyts till försvunna Lisa, 17

avJulia Wågenberg, Oskar Forsberg, Victor Stenquist, Christoffer Malm

Polisen söker spår – bland sopor

1 av 73

Kinnekulle. På torsdagen har flera föremål som tillhör Lisa Holm hittats.

De är viktiga och "mycket intressanta" enligt polisens bedömning.

– Jag delar den uppfattningen, säger Kenneth Söderlund, pressansvarig på Missing People.

Tipsa | Aftonbladet

Lisa Holm, 17.

17-åriga Lisa Holm har varit försvunnen i fyra dygn. På torsdagen deltar uppemot 60 poliser, med både häst- och hundpatruller, i sökandet efter henne. Dessutom har flera hundra frivilliga deltagit i sök med organisationen Missing People.

Under kvällen letade polisen efter nya spår – i en sopcontainer bakom kaféet där Lisa Holm arbetar. Två av polisens tekniker tömde containern på innehåll.

Flera fynd har gjorts under torsdagen – ett av dem på en ny, tredje, plats skild från tidigare fyndplatser enligt TT. Att föremålen tillhör flickan är bekräftat.

"Viktigt" fynd

– Under eftermiddagen har Missing People varit i ett segment i det utökade sökområdet och gått skallgång. Där har de gjort det senaste fyndet, säger Christer Fuxborg, presstalesman vid polisen, till Aftonbladet.

Han tillägger:

– Sedan har vi förevisat det för föräldrarna och de har bekräftat att det tillhör dottern.

Var det ett viktigt fynd?

– Självklart var det viktigt i och med att man bekräftat från föräldrarnas sida att det är ett föremål som tillhör dottern, säger Fuxborg.

Ingen blodsutgjutelse

Vad kan du berätta om de fynd ni gjort?

– Spaningsledning har valt den taktiken att vi inte kommenterar det i nuläget. Är det någon som följder oss och lyssnar på media vill vi inte ge dem en fördel. De får sväva i ovisshet som alla andra, säger Fuxborg.

En lada, som ligger i närheten av kaféet där 17-åringen arbetar, har spärrats av igen.

– Vi kommer att ta dit hundar de närmsta dagarna. Vi vet av historien att spår kan dyka upp med hjälp av hundar flera dagar efter att man varit där, säger Fuxborg.

Till SvD säger Fuxborg att fynden inte tyder på blodsutgjutelse.

– Nej, det gör det inte.

"Hög dignitet"

I nuläget finns ingen person frihetsberövad eller misstänkt för att ha fört bort Lisa Holm.

Omkring klockan 13.30 på torsdagen gjordes också ett fynd.

– Polisen bedömer det som mycket intressant. Fyndet har hög dignitet, säger Kenneth Söderlund, pressansvarig på Missing People.

Vad som hittats kommenterar inte Söderlund. Området där fyndet gjordes har spärrats av. Dessutom har Missing People, på polisens uppmaning, lämnat området.

– Alla är ute från området, som är runt 700 gånger 500 meter stort, säger Söderlund som håller med polisen om att fyndet är intressant:

– Jag delar den uppfattningen.

"Tio fynd"

Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson, bekräftar att ett nytt fynd har gjorts.

– I nuläget är det intressant, säger han.

Polisen uppger att det är föremål som hittats, inte någon kropp. Över området har återigen en helikopter börjat söka. Det nya fyndet, eller fynden, hittades på ett stort fält. Det ligger i närheten av den grusväg där mobilskalet hittades, omkring en kilometer söder om kaféet.

På torsdagseftermiddagen arbetade polisens tekniker vid fyndplatsen. De har märkt ut flera platser, undersöker och dokumenterar dem. Totalt kan nu ett tiotal fynd kopplas till 17-åringen.

– Det är någonstans runt tio fynd som har gjorts, säger Christer Fuxborg, presstalesman vid polisen.

Bland fynden finns de tidigare rapporterade: handsken i ladan bredvid kaféet, Lisas Iphoneskal och delar av en mobiltelefon.

Kvitto intressant

Enligt uppgifter till Aftonbladet har man även funnit ett kvitto som polisen nu undersöker. Kvittot ska ha kommit från en mataffär i Skövde, och enligt Aftonbladets uppgifter har polisen kontaktat butiken för att få mer information kring köpet. Kvittot ska ha hittats på samma plats som handsken, enligt Skaraborgs Allehanda som också rapporterat om kvittot.

– Ett kvitto från en viss dag har begärts ut och polisen var tydliga med att det gällde den försvunna Lisa Holm, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet.

Polisen vill i nuläget inte bekräfta uppgifterna kring kvittot.

Olika spår

Bland de tiotal fynd som gjorts finns både tillhörigheter och andra spår, enligt Christer Fuxborg.

– Ja, det är nog lite av varje, säger han.

Han vill inte gå in i detalj kring fynden, men uppger att de senaste som man bekräftat tillhör Lisa Holm gjordes under onsdagkvällen.

Tidigare har rapporterats om att Missing People då gjorde fynd som polisen nu tagit vidare.

– Vi gjorde tre fynd som polisen bedömde som intressanta, eller till och med mycket intressanta, säger Kenneth Söderlund, pressansvarig vid Missing People till Aftonbladet TV.

– Det är klart att det är en framgång eftersom det kan kopplas till ärendet, vi hoppas det hjälper polisen och anhöriga, fortsätter han.

Delar av klocka

Enligt uppgifter till Aftonbladet består de nya fynden bland annat av ett klockspänne och skoavtryck på en åker vid Medelplana kyrka, som ligger i nordlig riktning från kaféet, några kilometer från de första fyndplatserna.

Samtidigt rapporterar Dagens Nyheter om att en ring ska ha hittats under onsdagkvällen, men polisen har inte bekräftat om ringen tillhört Lisa Holm.

– Jag kan inte gå in i detalj kring fynden, säger Christer Fuxborg.

Polisen uppger även att sökområdet har utökats och omfattar nu en radie på tio kilometer från kaféet.

Ännu har det inte genomförts några husrannsakningar och ingen person finns misstänkt för att ha legat bakom Lisa Holms försvinnande.

ARTIKELN HANDLAR OM