Islamiska statens terrorvälde

Massgrav upptäckt efter IS ockupation

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Massgravar har upptäckts i det nyligen befriade Tikrit i Irak.

Staden ockuperades tidigare av terrorsekten Islamiska staten som hävdat att man dödat 1 700 irakiska soldater.

Massakern ägde rum i juni förra året.

I juni förra året erövrade Islamiska staten den irakiska staden Tikrit, som ligger norr om huvudstaden Bagdad. Staden är provinshuvudstad i Saladin och ockupationen har setts som en prestigevinst för IS framfart i Irak. Terrorsekten menade att de under erövringen dödat 1 700 irakiska soldater som tillfångatogs utanför den militära basen ”Camp Speicher”. Människorättsorganistionen Human Rights Watch menar att minst 800 shiitiska soldater dödades i det som kallas ”den största incidenten”.

Männen ska ha delats upp i mindre grupper efter att ha fått höra att de skulle klara sig. De sköts sedan efter att ha blivit tvingade ner på mage i ett dike. Andra togs till en kaj vid Tigris där de fick ett nackskott och dumpades i floden.

Förruttnade kroppar

Nu verkar farhågorna om hur blodigt övertagandet var ha besannats. Massgravar har hittats i Tikrit, inne i presidentpalats-komplexet i vilket Saddam Hussein tidigare bostad finns, rapporterar CNN.

De kroppar som hittats har varit förruttnade och legat lång tid i marken. Kropparna har förts till Bagdad och ska dna-analyseras för att på så sätt kunna fastställa identiteter.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har ett tjugotal kroppar hittats. När de första kropparna hittades sköt tio irakiska soldater salut och nationalsången spelades upp.

Många gravar tros ännu inte vara hittade och trycket på att regeringen ska komma med besked är stort. Totalt tros mellan tio och tolv massgravar finnas. Arbetet med att hitta alla kroppar tros bli långdraget. Enligt irakiska källor som CNN pratat med tros arbetet ta flera veckor, om inte månader.

Kräver svar

Familjer till soldater som hittats döda eller ännu är saknade har krävt svar på vad som hänt. Vissa menar att soldaterna fått order om att fly från militärbasen i civila kläder och då tillfångatagits. Detta har bestämt avvisats av Irakiska politiker och militärer som säger att männen deserterade.

Under måndagen har Iraks premiärminister Haider al-Abadi sagt att hämnd inte är rätt väg gå, efter att uppgifterna om massgravarna blev kända.

Erövringen beska eftersmak

Efter en lång och segdragen motoffensiv kunde irakiska regeringsstyrkor, med hjälp av bland annat shiitiska milismän och kurdiska trupper, återta Tikrit förra veckan.

Vinsten kallades "succé" av Iraks premiärminister, men erövringen fick en besk eftersmak efter rapporter om massiv plundring och blodiga hämndaktioner mot tillfångatagna IS-män.

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Tikrit

Irak

Human Rights Watch

Haider al-Abadi

IS/Daesh (Islamiska staten)

Saddam Hussein